Млечните зъби при децата са временни, но това не ги прави ненужни.

Напротив, при следване на разпространените вредни съвети, които се обединяват от лозунга „Защо да се мият, след като ще паднат”, могат  да доведат до редица сериозни усложнения, които да оставят отпечатък за цял живот.

Правила за хигиена на устната кухина за малки деца

Млечни зъби – какво е ценното в тях

Млечните зъби при деца са фундамент, представляващ основа на лицево-челюстната област в бъдеще. Основните им функции са:

Формиране на акта на сдъвкване

С поникването на зъбите се формира правилен дъвкателен акт. Благодарение на дъвкателното натоварване лицево-челюстната област се развива правилно.

Така се предотвратяват проблеми със захапката, а също се осигурява развитие на нормална конфигурация на лицето и дори на стойката.

Място за поникване на постоянните зъби

Млечните зъби обособяват място за поникване на постоянни зъби и осигуряват тяхното правилно положение в зъбната редица.

Липсата на млечни зъби или загубата им прекалено рано е основна причина за неправилно положение на постоянните зъби. Това също се смята и за патология на захапката.

Млечните зъби са уникални, но техните анатомични и физиологични особености създават предразположение към кариес.

Според някои данни, вероятността от тяхното развитие при децата е на практика 100%, доказателство за това е широко разпространение на кариес сред децата от цял свят.

В някои държави кариесът се смята буквално за епидемия.

Емайлът на млечните зъби е първата главна тяхна особеност. Много по-тънък е в сравнение с емайла на постоянните зъби. Д

ентинът - основното вещество на зъба също е много по-тънък, с което се обяснява и бързото преминаване на кариеса в усложнения при децата – пулпит, периодонтит.

Когато зъбът е едва поникнал, не е важно какъв млечен или постоянен, минерализацията на емайла е ниска, насищането с минерали все още продължава. Това също е един от факторите, който увеличава вероятността от кариеса няколко пъти.

Защо е опасен кариесът на млечните зъби

Кариесът – това е патологичен процес на разрушаване на зъб, и вината за него е на бактериите. За много родители обаче вероятността от разрушаването на млечните зъби на техните деца не изглежда плашеща.

Затова и патологичният процес остава нелекуван дълго време. Предвид анатомичните особености на млечните зъби, невинаги е възможно да се проведе качествено лечение, и показанията за премахване на млечни зъби са много повече.

С премахването на млечен зъб проблемът се смята за решен, но дали е така. Появява се цел списък с последствия, които засягат не само лицево-челюстната област, но и организма като цяло.

Сред възможните последствия на кариес на млечен зъб са:

  • Развитие на усложнения – пулпит и периодонтит. Това е силна болка, безсънни нощи, влошено здравословно състояние на детето и разпространение на инфекцията из целия организъм;
  • Остри и хронични патологии на вътрешните органи и тяхното обостряне – установена е връзка между кариес на млечен зъб и някои болести на белите дробове, бъбреците и храносмилателния тракт;
  • Липсата на млечни зъби, преждевременната им загуба – основна причина за патологии на захапката;
  • Гнойни усложнения на кариес, например, периодонтит, периостатит, представляват заплаха за здравето и дори за живота на малкия пациент. Масло в огъня налива и фактът, че всички патологични процеси при децата протичат много по-бързо, което се обяснява с анатомични и физиологични особености на техния организъм.

Кога трябва да започне миенето на детските зъби

Отговорът е още с поникването на първия млечен зъб. За деца до 3 години се препоръчва използване на хигиенни пасти. Тяхната главна особеност е, че те са безопасни при преглъщане, а също и не съдържат абразиви. Почистването на зъбите се осъществява с ензими, съдържащи се в пастата, най-често млечни.

За деца от 3 до 6 години вече са необходими лечебно-профилактични пасти за зъби, тъй като хигиенните не могат да помогнат. Децата ядат повече храни и съответно рискът от кариес се увеличава.