Бягането е сред най-разпространените кардио дейности, които са важен елемент от тренировката на всеки активно спортуващ човек.

Учените са доказали, че бягането навън е най-ефективно за изгаряне на телесните мазнини, поради прости фактори, които го затрудняват – вятъра, студения въздух, неравностите, завоите и т.н. – все неща, представляващи дребни пречки за трениращия.

То носи много повече ефекти върху тялото ни от тичането на бягащата пътека във фитнес залата – на затворено, на топличко, на гладко и неравно.

Но идва зима, а хората, за жалост, сме зависими от климатичните условия и промени – да излезеш да тичаш в снега навън в 6 сутринта едва ли влиза в плановете на повечето нормални, работещи хора, които спортуват за удоволствие или само за да се поддържат в добра форма.

На негово място идва залата, а с нея и бягащата пътека.

Но как да извлечем най-голяма полза от този фитнес уред, когато сме свикнали на двойно по-голямо натоварване цяло лято навън? На какво да наблегнем – на наклона, на бързината, на продължителността или на интервалите?

Зависи от целите ни.

Ако целите ви са отслабване е много силно препоръчително да изпробвате метода на интервалите – той е много по-ефективен от дългото, скучно, изморително и отегчително 30-минутно бягане и заедно с това, много по-приятни, разнообразни и освежаващи за изпълнение.

Този метод се характеризира с тичане 1 минута на пълна скорост – колкото можете по-бързо, последвани от 1 минута активна почивка – лек джогинг, почти просто бързо ходене.

Интервалният начин за горене на калории е доказано по-добър от продължителния често практикуван от много хора.

Той оказва по-голямо влияние върху изгарянето на телесни мазнини, забързването на метаболизма и заедно с това – спестява време. А времето е ценно за нас в съвременния ни динамичен живот на педал.

Този метод спомага повече за отслабването, заради интензитета му – високият интензитет е това, от което зависи колко мазнини ще свалите – колкото по-голямо е натоварването, толкова по-добре.

След определено време от тренировката, анаболните процеси в организма спират и започват катаболитните – тоест разграждането на мускулите – нещо, което се случва при претрениране и нещо, което тотално искате да избегнете!

Затова ако целите да сваляте излишни килограми, заложете на кратките, но силно интензивни кардио тренировки на пътеката.
Но ако килограмите са ви в повече и не можете да се справите с този метод, ви препоръчвам да започнете с бързо ходене под наклон и впоследствие да преминете към него. Когато усетите, че сте готови.

От друга страна, ако целите ви са свързани с изграждането на мускул, наклонът и продължителността играят важна роля. Тук не е от значение толкова бързината, но в никакъв случай не се дръжте отстрани – оставете ръцете си свободни и се стремете да ги движите правилно, докато тичате.

За да изградите мускулите е важно да ги напрегнете, без да ги горите – това е разликата между интервалният вид тренировка и тази, продължителната.

Докато там се гледа интензитета, тук е важно да държите мускулите в напрежение – за това помага наклона, който създава допълнителна трудност за краката ни.

Бягащата пътека може да представлява удобство, що се отнася до тези неща – да показва скорост, да дава информация за дистанция и т.н., но не забравяйте, че ефектите винаги ще са по-добри навън! И все пак, зимата нямаме избор...трениращите, ще се видим в залата!