Работодателите често се притесняват, че служители им прекарват прекалено голяма част от времето си в пиене на чай, а в България повече на кафе. Но учените доказаха, че кафе паузите през работно време са всъщност полезни.

Хората се откъсват от работата, почиват си, отиват да си вземат или да си приготвят кафе, а това им помага да се отпуснат /тъй като както кафето, така и чая съдържат кофеин и теамин, които спомагат това да се случи/.

По този начин се подобрява настроението на служителите и те стават много по-креативни и съответно продуктивни.

Човек, който в средата на работния ден, има възможност да пие кафе или чай, решава проблемите по-бързо, които възникват неизбежно в динамичната работна среда.

Също така по-добре изпълнява задълженията и като цяло се чувства по-щастлив в сравнение с работник, който цял ден не напуска работното място.

В България правото на почивка през работно време е дори законодателно регламентирано, като според Кодекса на труда всеки работодател е длъжен да осигурява на работника минимум 30-минутна почивка за хранене, която обаче не се включва към работното време.

А освен това чаят и кафето са ароматни напитки и създават чувство за удоволствие, а обикновено те се подслаждат. А глюкозата също повдига настроението и осигурява енергия.

По този начин кафе паузите повишават работоспособността и се увеличава производителността на труда.

Изследването е било проведено от холандски учени за компания производител на храни.

Сузана Ейнотер, автор на изследването и учен, посочва:

„Резултатите от проучването ни потвърждават това, което повечето от нас вече знаят – кафе паузата – това е свещен ритуал! Повишава настроението и увеличава производителността.

По време на експеримента, участниците били разпределени в няколко групи. Първата група трябвало да пият чаша кафе с мляко и захар. На втората освен кафето било предложена и сладка храна, а третата група се полагала само една чаша вода.

След това учените направили опит да оценят, както промените в настроението, така и на общото състояние на участниците в експеримента. Те били помолени да разкажат за радостно събитие, да решат главоблъсканица, да преминат през различни тестове, да нарисуват извънземно същество.

Участниците, които пили кафе, се справили със задачите по-добре, по-бързо и с по-голямо задоволство от тези, които пили само вода.

В друго проучване е установено, че хората, които пият кафе или чай 4 пъти дневно в продължение на 6 седмици, се наблюдават по-ниски нива на хормона на стреса – кортизол.

А неотдавна в Китай учените установиха, че тези, които пият чай или кафе редовно, по 2-3 пъти дневно, по-рядко получават костни фрактури.

Освен това френски учени доказаха, че чаят и кафето спомагат за справянето със сърдечните заболявания, поради наличието на флавоноиди и антиоксиданти.