Наскоро стана известно какви са полезните свойства на магарешкото мляко, което набира все по-голяма популярност и вече се използва не само в козметиката, но и в медицината.

Резултатите от клиничните проучвания показват, че то помага на болните от астма, екзема и псориазис, които го или използват сапун, производен на основа на магарешко мляко.

Магарешкото мляко – съвсем не е ново средство в инструментариума на козметиците. Още египетската царица Клеопатра всеки ден си вземала вана, която била пълна именно с тази ценна течност.

А римският папа Франциск неведнъж е заявявал, че магарешкото мляко го кара да се чувства отново като дете.

Въпреки това се оказало, че това мляко притежава не само свойства, които да го превръщат с отлично козметично средство, но то значително подобрява и здравословното състояние на човека.

Магарешкото мляко е богато на лактоза и съдържа минимално количество мазнини. Здравните експерти го определят като най-близкото до човешката кърма мляко от животински произход.

Доктор Фотис Пападемас от Кипърския технологичен университет продължително време е общувал с хора, които пиели магарешко мляко, закупувано директно от ферми.

И той съобщава за невероятните резултати от включването на това мляко към хранителния режим, особено при деца с астма, екзема и други кожни раздразнения.

Магарешкото мляко съдържа антибактериални ензими и антиалергени. Според доктор Пападемас научните изследвания показват високия потенциал на това мляко в борбата срещу алергиите и различните кожни заболявания.

Днес в Европа магарешкото мляко се продава в 150 милилитрови бутилки, чиято цена е около 6 евро. В България този вид мляко може да се закупи от ферма от Сърбия, но цената на литър е около 40 евро.

Високата му цена се дължи на факта, че женските магарици дават по едва 200 милилитра мляко дневно, докато при кравите млеконадоят варира в широки граници от 15-16 литра до над 100 литра на ден при някои породи крави в РЮА.

Специалистите препоръчват да се пие не повече от 60 милилитра магарешко мляко на ден, което като цена е сравнително поносимо за едно средностатистическо българско домакинство.

Не мислете, че магарешкото мляко е неприятно на вкус. Вкусът му е подобен на обезмасленото краве мляко, въпреки че е малко по-сладко.

Въпреки това е необходимо да бъдат проведени още няколко сериозни клинични проучвания, за да навлезе тази млечна напитка в широка употреба.