Бъдете в постоянна готовност да създавате нови познанства.

Как да се преборим със страха да общуваме по-нестандартно

1.Прочетете стихове пред публика

Един от начините да преборите страха от общуването с непознати, е да излезете пред публика.

Научете кратко стихотворение – препишете го на хартия или си запазете го като бележка на смартфона, ако не ви е страх, го прочетете пред публика.

Първо направете това пред приятели и близки, след това опитайте да излезете навън и да говорите пред непознати. Четете изразително, без да отпускате глава надолу, така че да ви чуят.

Вземете със себе си приятел, който ще ви бъде постоянна подкрепа и упора.

Ще забележите колко много хора се усмихват, а някои спират да ви слушат. Останалите просто няма да ви обърнат внимание, толкова ли трябва да се вълнувате?

Ако се страхувате, че околните забелязват и най-малките ви недостатъци, то той е неоправдан. Забелязвате себе си много по-добре, отколкото другите.

2.Престорете на някого другиго

Имате любим герой от филм или от книга, който без проблем общува с хора? Престорете се на него за ден. Станете актьор и излезте от своето амплоа.

Това е трудно, но си представете, че е необходимо да изиграете тази роля. За да ви бъде по-лесно размишлявайте по следния начин: „Дори и някой да помисли, че нещо не е както трябва, това ще се отнася не за мен, а за моя образ”.

3.Обърнете се към непознати с молба или с въпрос

Отидете в близкия Мол или търговски център и си поставете задача – да отидете при 20 души в интервал от 3 минути и да попитате, например, колко е часа. Елементарен въпрос, на който ще ви отговори всеки човек.

Можете да опитате нещо по-сложно следващия път. Например, попитайте дали няма да ви снимат за приятел, който живее в друга държава. Ще се изненадате колко хора ще се радват да ви помогнат.

Не забравяйте, че не ви е нужна допълнителна порция стрес. Ако не можете да отидете при някого повече от няколко минути, направете почивка, но не забравяйте за предизвикателството.

Няма да мине много време и ще се върнете към предизвикателството. С всеки следващ човек ще ви става по-лесно да го изпълнявате.

4.Посетете многолюдно мероприятие

Отидете на концерт на музикален изпълнител – желателно е артистът да ви бъде интересен. Танцувайте, черпете феновете на вашия любимец с напитки и създавайте нови приятелства.

Това е много по-лесно, ако има тема за разговор и общи интереси.

5.Поздравявайте непознати хора

Пожелавайте добро утро, когато отидете на кафе преди работа. Интересувайте се как е минал денят на касиера в магазина, от който пазарувате, ако сте отишли вечерта.

Ако не е проблем, можете да поздравите някой от минувачите. Най-вероятно ще ви отвърнат на поздрава, а за вас това е малка стъпка към преодоляването на страха.

6.Направете нещо абсурдно на пръв поглед

Ако се боите да изглеждате глупаво, защото ще кажете или ще направите нещо не което трябва, опитайте да го направите да е по-специално.

Започва се от най-простото, сложете си различни чорапи. И така всичко ще се вижда. Да кажете или да направите нещо глупаво осъзнато е сложно.

Определете какво ви се струва безразсъдно и действайте. Подберете подходящо място и време и действайте. Само помнете, че всичко ще е в рамките на закона.

7.Запознайте се с хората, които срещате

Поставете пред себе си целта – запознайте се с 5 души за една вечер. Отидете в бар, на изложба или в музей и започнете разговор с някого.

Предварително можете да подготвите план за разговор. Ако това е изложба, задачата става още по-лесна. Споделете своите впечатления и научете какво мисли вашия събеседник.

Няма нужда от излишен стрес. Ако обикновено ви е неловко да прекъсвате разговора, макар и да го поискате, поставете времеви рамки.

Това ще са само 5 минути, след които твърдо, но любезно, ще кажете на събеседника, че ви е било приятно да се запознаете, но вече е време да тръгвате. Благодарете му за отделеното време.