Пикантните пилешки крилца, пилето сечуан, лютивката – всичко това е много вкусно. Но на следващия ден, когато лютивата храна излиза, всичко може да бъде не толкова приятно. Подправките на практика не се разтварят в стомаха, тъй като не съдържат хранителни вещества.

А това означава, че се съдържат изпражненията. И тъй като дебелото черво и ануса са покрити с клетки, подобни на тези на устата, лютивите подправки предизвикват парене при излизането от организма, както правят при влизането, коментира специалистът по колопроктология и лапароскопия от Римския университет Ла Сапиенца Луиджи Бассо.

В такава ситуация може да изпадне всеки, но особено чувствителни към такъв вид болки са хората със синдром на раздразненото дебело черво, хемороиди и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

В действителност, физиологията е жестока, но това не трябва да ви пречи да получавате удоволствие от пикантната храна. Ето и съвети, които ще ви помогнат да се облекчите без болка и неприятни усещания след консумация на любима пикантна храна:

1. Спазвайте принципите на здравословното хранене

Ограничавайте се от пикантна и едновременно мазна храна, например пилешки крилца с пикантен сос. Прекомерното количество мазнини може да бъде проблем, тъй като за тяхното преработване е необходима жлъчка, която също дразни ануса.

Ако не можете да се откажете от пикантните крилца, приемайте хранителни добавки, съдържащи фибри с живовляк преди хранене или веднага след това, както съветва професорът от медицинския факултет на Университета на Южна Алабама Брукс Кеш. Американските фармацевти препоръчват метамуцил.

2. Съблюдавайте хигиенните правила

Странен съвет за човек в зряла възраст, но според директора на Центъра за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт във Флорида Стивън Векснер, човек, който редовно изпитва болезнени усещания в областта на ануса следва в областта на ануса след употребата на пикантна храна, следва особено внимателно да съблюдава хигиената си.

За да се облекчи сърбежът и паренето, е необходимо след изхождане измиване с топла вода и сапун и нанасяне на омекотяващ крем със съдържание на каламин. Ако и това помага, обърнете се към лекар, за да се изключат по-сериозни проблеми като възпаления, абсцес и рак.

3. Яжте люто в продължение на 3 седмици

Тази странна стратегия е изключително подходяща за тези, които и ден не могат да изкарат, без да си хапнат нещо люто. Ако ядете люто само няколко дни, то тогава възникват ректална хиперчувствителност, тоест освен паренето се появяват и чести позиви за изпразване на червата.

Но постоянната употреба на такава храна в продължение на 3 седмици и повече води до привикване и понижаване на чувствителността, посочва завеждащият отделението по гастроентерология на университета на Банкок.

Неговите изследвания показват, че постигането на тази цел е достатъчно изяждането на 2.1 грама лютива чушка дневно – еквивалент на 1.25 чаена лъжичка кайенски пипер. С други думи, вие тренирате храносмилателната ви система да не бъде толкова чувствителна към пикантната храна.

Така че можете да решите за себе си – да изпитвате болка понякога, но за цял живот, или за 3 седмици постоянно и след това никога повече.

Другият вариант е просто да се придържате към принципа на умереността и да не прекалявате с пикантната храна и няма да се налага да се сблъсквате с подобни проблеми.