В нашето модерно общество един проблем се вихри с пълна сила, а хората масово го пренебрегват, защото си мислят, че е маловажен.

Голям процент от хората се занимават с професии, изискващи работа пред монитора поне по няколко часа на ден.

А когато се приберат вкъщи продължават с облъчването чрез използването на своите таблети, смартфони, гледането на телевизия от близко разстояние и прочие.

А по-късно се оплакват от проблеми със зрението, главоболие и болки в очите.

Но защо, как идва този проблем и как можем да се предпазим от него?

За щастие всяко действие има и своето противодействие и ние от Lechenie.bg. ще ви информираме кои вредни елементи от облъчването да пропуснете и как да си спестите ненужни здравословни проблеми.

Едно от ключовите решения на този проблем е да подобрите вашата стойка когато работите.

„Начинът, по който седите, може да бъде причината за уморените ви очи,” – твърди американската Асоциация за трудова безопасност и здраве.

Преди да потърсите софтуерни, хардуерни, оперативни и какъвто и да било друг вид начини за решение на вашия проблем, просто проверете дали позата, която заемате, когато сте пред монитора, е правилна.

В много случаи монитора е под или над нивото на очите, което води до неправилна поза и допълнително натоварване и облъчване на очите.

Ако сте изпънали твърде много врата си, или сте прегърбени, когато работите, или пъке се забавлявате с помощта на дигитални и мобилни устройства, е много вероятно освен от болки в очите, да страдате и от схващания, болки в гръбнака и врата.

Един от алтернативните методи за решаване на този проблем е чрез поставка за лаптоп.

Чрез нея можете да регулирате височината и отдалечеността на монитора на вашия компютър и по този начин няма да ви се налага да се натоварвате излишно заради дългите часове прекарани пред компютъра.

Ако не сте фен на модерните алтернативни решения, просто можете да наредите купчина книги една върху друга и да ги наместите така под компютъра, че да ви бъде удобно да работите.

След като направите това, можете да отворите няколко приложения, които допълнително ще ви помогнат да намалите напрежението в очите, гръбнака и врата.

Отворете сайта „Protect your vision” и изберете от падащото меню графика, който искате да спазвате.

Един от най-добрите графици е – 60 минути работа, 5 минути почивка. По този начин ще дадете на тялото си нужната му почивка, за да можете да използвате максималния му капацитет.

След като изберете своя график, натиснете опцията „тест за разрешение и уведомяване”. Тази опция ще се свърже с компютъра ви и ще ви напомня кога е време за почивка.

След като кликнете на тази опция, се съгласете със запитването, което сайтът прави – дали сте съгласни интернет страницата да се свърже с работния ви плот.

Ако се съгласите, сайтът ще започне да ви изпраща известия на работния плот, които постоянно ще ви уведомяват кога е време за почивка, спрямо графика, който по-рано сте си избрали.

След това ще се появи таймер, който ще показва колко време точно ви остава до следващата почивка.

Таймерът е със звукови уведомления, но ако те не са ви приятни няма проблем да ги спрете. Когато настане време за вашата почивка, мониторът ви ще потъмнее.

Докато си почивате можете да се възползвате и от другата опция на сайта – гимнастика за очите.

Това са упражнения, които ще стимулират вашите очи, така че те да работят по-добре и да се отнеме напрежението от тях.