Депресията е много повече от чувство за тъга. Тя е разстройство на настроението, което може да навреди на ежедневието ви.

Според медицинските експерти има шест вида депресия: тежка депресия, атипична депресия, дистимия, портпартум депресия, предменстурална дисфория и сезонно афективни разстройства.

Депресията, известна и като биполярно разстройство, също така е наричана и „маниакална депресия”.

Когато се лекува депресия, животът на индивида, стрaдащ от афектиращото настроенията заболяване, може да стои в режим на застой в продължение на седмици, месеци или дори години.

Голямото депресивно разстройство може да доведе дори до мисли, насочени срещу самия индивид или иначе казано – мисли за самоубийство.

Днес, ние от екипа на Lechenie.bg, ще ви представим някои от най-често срещаните симптоми, причини и обстоятелства, поради които човек може да страда от депресия.

Ако откриете у себе си някои от по-надолу изброените симптоми, е най-добре незабавно да отидете и да се консултирате със своя личен лекар.

  1. Чувство на тъга

Хората, които са депресирани, най-често се описват като „тъжни”. Те могат да чувстват непреодолима тъга и невъзможност да бъдат щастливи. Това чувство може да проникне в абсолютно всяка част от ежедневните действия на индивида.

За това има много причини - някои хора са по-податливи към негативни емоции, но най-честите причини са, че индивидът се чувства недооцен, страда от комплекс за мaлoценност, има тежка психическа травма от детството, възпитан е в расизъм или просто по-трудно се справя с тежките ситуации.

Със сигурност сте срещали такива хора, но какво сте направили и как сте постъпили?

Винаги трябва да се помага на по-слабите, за да преодолеят своите проблеми и никога не трябва да бъдат потискани, мачкани и подигравани заради това, че са различни.

Замислете се – вие също сте смешен в нечии очи, въпреки че си мислите че сте преуспяващ, нали? За това просто не правете това на другите, което не искате да ви се случи на вас.

  1. Пропадане

Депресираните хора могат лесно да се разочароват и от най-простите неща в тяхното ежедневие като например, че им се е скъсала пазарската чанта, че нещо се е развалило и всякакъв вид дреболии.

Тези хора са с много лабилна психика и могат да преживеят абсолютно всичко много тежко, а в резултат ще бъдат разочаровани от себе си, близките и роднините си.

Тогава се появява т.нар. пропадане, когато индивидът е заседнал в „черна дупка” и не може да излезе.

Започва да се концентрира само върху лошите неща, които го заобикалят и остава като кон с капаци за околния свят.

В такъв случай е нужна незабавна медицинска терапия, много разбиране, спокойствие, толериране и търпение от страна на близките му хора.

  1. Фрустрация

Хората, които страдат от някакъв вид депресия са много податливи и към трайно фрустриране.

Без значение дали нещото, което не могат да преживеят, е нещо голямо или съвсем дребен детайл от цялостната картина, те изживяват цялата ситуация изключително тежко.

Това може да се получи на база предишни разочарования или травми, за които тези хора си спомнят в определени моменти и в резултат се фрустрират още повече.

За преодоляване на този проблем е нужна много работа с фрустрирания човек, много търпение от страна на близките и приятелите му и непрекъснато втълпяване, че той не е различен, не е лош или некадърен и че е съвсем нормален и няма смисъл да се впряга за глупости.