Ефект ЛСД /силно психоактивно вещество, принадлежащо към групата на халюциногените/!

Забравете за ЛСД /диетиламид на лизергиновата киселина/ и другите психотропни вещества – очите са прозорец към най-загадъчните тайни на вашата душа.

За да ги разкриете е необходимо съсредоточено да гледате в тях определено количество време. И ще достигнете до променено състояние на съзнанието. Навярно дори ще видите халюцинации.

Това интригуващо откритие направил изследователят Джовани Капуто от Университета Урбино в Италия. Преди няколко дни ученият привлякъл 50 доброволци и помолил всеки от тях и помолил всеки от тях да гледа в огледалото в очите си.

Задължително условие на експеримента – затъмнена, леко осветена стая. По-малко от минута след неговото начало повечето от доброволците започнали да усещат, че сякаш са на пътешествие.

Отражението в огледалото започнало да се деформира за тях, да се променя. Лицето им приело облик, ту на животно, ту на чудовище. Явлението Капуто нарекъл „Илюзия на променено лице“.

Но подобен, дори по-мощен ефект, се получава, ако се гледа не огледало, а в очите на друг човек.

Още един експеримент на италианеца, описан в Psychiatry Research, показал това нагледно. Капуто избрал 40 доброволци , разделил ги на 20 двойки, завел ги в слабо осветена стая и ги помолил да се гледат един друг директно в очите от разстояние 1 метър.

Осветлението било така настроено, че участниците в експеримента виждали лицата си един друг, но неясно. Малките черти им се „размазвали“.

Част от двойките използвали друга задача – в същата стояли гръб до гръб, взирайки се в стената.

За да бъде експериментът максимално изчистен никой от участниците не знаел защо е там. Просто им било казано, че вероятно могат изпитват нови техники за медитация.

След 10 минути на всички им били раздадени въпросници. Помолили били да споделят впечатленията си. Експериментът показал, интригуващи резултати.

Както разказват в Британската психологическа асоциация, хората от групата, които били помолени да гледат в очите си един друг, изпитвали странни усещания.

Ходът на времето за тях се забавял, светът им се струвал „по-ярък“, шумовете по-силни, отколкото би следвало. Освен това 90% от тях заявили, че лицето на партньора им се струвало променено, някак приказно.

75% от участвалите в експеримента на мястото на лицата на своите партньори виждали лица на чудовища, а 15% - лица на свои починали роднини.

Капуто твърди, че всички те изпитвали симптоми на дисоциация. Този термин в психологията се използва за обозначаване на откъсване от реалността. С други думи, всичките 90% от първата група виждали халюцинации.

Хората от втората група не били видели нищо.

Капуто намерил оригинално обяснение на това явление

Той твърди, че ние съсредоточено гледаме в точката право пред нас, нашето периферно зрение започва да отслабва.
„Празнините“ в зрението се попълват от мозъка с фрагменти от подсъзнанието на човека.

Приблизително на същия принцип действат и халюциногените, било то гъби или синтетични вещества.

Що се отнася до хората, гледали в празната стена, то те просто не могли да се съсредоточат върху една точка – стената пред тях била „гола“, а техният поглед блуждаел.

По това какви фрагменти попълват тези празнини, може да се съди за това какво се случва в дълбините на душата на един човек. Тези заключения се потвърждават и авторитетното американско списание Scientific American.