Статията за рецидивиращия цистит може да започне с предисловието от филма: „Ако мъжете имат друга работа, те могат спокойно да се заемат с нея“. Тази патология се отнася за жените.

Какво е това рецидивиращ цистит? Защо при някои пациентки заболяването възниква само веднъж в живота, а при други се повтаря редовно?

Защо съществуват повече от 40 методики за лечение на това заболяване, а ефективни способи се намират невинаги?

Тези въпроси, а също и принципите на диагностика ще бъдат подробно разгледани в тази статия.

Обикновено при лекар идват пациенти, които не са вече с първо проявление на цистит. За съжаление, тези посещения често стават редовни.

Изхождайки от статистическите данни, всяка четвърта жена в най-активната репродуктивна и трудоспособна възраст – 20-40 години, преживява остър цистит, а при 1/3 от тях се превръща в рецидивиращ.

Най-често повторното обостряне възниква в рамките на първите 3 месеца след първото проявление.

Друго изследване, обхващащо по-широк възрастови диапазон жени – 17-82 години, показва още по-глобални мащаби на проблема – при 45% от пациентите циститът става рецидивиращ през първата година от възникване на първото му проявление. При жените над 55 години от повторни заболявания страда всяка втора.

Персистенция на инфекцията или ново инфектиране?

Съществуват 2 механизма на развитие на рецидива:

• Персистенция на инфекцията – в този случай инфекциозният агент попада в лигавицата на пикочния мехур или уретрата и спокойно паразитира там, като редовно предизвиква обостряне на процеса;

• Реинфектиране – при този механизъм протича повторно заразяване. Първото обостряне на заболяването завършва с пълна елиминация на микроорганизма, а причина за рецидива става новият инфекциозен агент. Това може да бъде един или друг вид бактерия, но попаднала в пикочните пътища отново.

Установяването на произхода на рецидива е важно от гледна точка на правилната диагноза и лечение – ако микроорганизмът е един и същ, то тогава няма смисъл от повторно поставяне на диагноза чрез идентифициране на вида бактерии и тяхната чувствителност към антибиотици. Може да се лекува със същите методи.

Но при рецидивиращ цистит рядко има постоянна инфекция. Този механизъм се развива, ако в пикочните пътища има хронично огнище на инфекция:

• Камъни – нефролитиаза;
• Чужди тела – например катетър;
• Дивертикули на уретрата;
• Хроничен инфекциозен процес в бъбреците;

В повечето случаи огнище на инфекция отсъства и рецидивът на цистита възниква в процеса на ново инфектиране, затова към всяка обостряне трябва да се отнасяме като към ново.

Важно е при всяко обостряне преди началото на лечението да се прави посявка на урината за идентифициране на инфекциозния агент и за определяне на списъкът с антибиотици, които ефективно могат да го отстранят.

Лечение на рецидивиращ цистит

Стандартите на терапията на тази форма на цистита не се отличават силно от тези за острата форма.

При обостряне се препоръчва обилен прием на течности, поддържане на кисела реакция на урината с помощта на сокове от червена боровинка и симптоматична терапия.

От друга страна, когато рецидивите възникват често, се появяват трудности при лечението:

• На първо място - невъзможност да се приемат антибиотици през цялото време, както поради опасността от странични реакции, така и поради формирането на устойчивост цялата микрофлора на организма, а не само на пикочните пътища.
• На второ място, симптоматичната терапия също има своите ограничения, поради риска от странични ефекти.