Понякога фактор за увеличаването на теглото се оказва натрупването на вода в организма. Това се случва по различни причини.

Водата представлява повече от 70% от телесната маса на човека. Приблизително такава е и концентрацията на вода в повечето органи, в мускулите и в кръвта.

Понякога вода в организма се задържа в по-големи количества, отколкото са необходими за поддържане на добро здравословно състояния. Излишната вода води до увеличаването на обемите и на теглото на тялото.

За някои от основните причини за това явление, специалистите смятат: ПМС – предменструалния синдром, бременност, ниска физическа активност, прекомерна употреба на сол, прием на определени лекарствени препарати, неправилно хранене и прочие.

За установяване на точната причина за натрупване на течности в организма, е необходима задължителна консултация с медицински специалист.

По-долу описваме прости и ефективни способи, които спомагат за избавянето на организма от прекомерното количество вода.

Намалете употребата на сол

Прекомерният прием на натриев хлорид води до натрупването в организма на течности, като естествено за обръщане на този процес, на първо място е необходимо намаляване добавянето на сол към ястията.

Например за тази цел при приготвянето на храна можете да замените стандартна трапезна сол с други подправки, например с пипер, а към месото вместо сол на вкус, добавяйте соев сос, който не съдържа натриев хлорид.

За да избягвате приема на „скрита“ сол, е необходимо внимателно да четете опаковките на готовите хранителни продукти и полуфабрикати, закупен от магазина. А ако се храните в ресторанти и кафенето добре би било да се интересувате какво количество се добавя в готовите ястия.

Но преди сами да ограничите приеманото количество сол, е желателно да посетите специалист, който ще ви помогне да определите колко точно натриев хлорид ви е необходимо на вас.

Тъй като солта участва в много важни обменни процеси в организма и пълният отказ от нея или значителното ѝ ограничаване може да доведе до нарушаване на функцията на много органи и системи във вашия организъм.

Всеки ден изяждайте по 1 банан

Тези плодове предотвратяват натрупването на излишна вода в организма и по такъв начин способстват за понижаване на теглото, обусловено от задържането на течности.

Свойството за извеждане на водата се дължи на съдържащия се в бананите калий и то в доста големи количества – над 350 мг на 100 грама. Този минерал изпълнява в човешкия организъм редица важни функции, една от които е предотвратяване задържането на течности, тоест бананът е естествен диуретик.

Необходимо е да изяждате само по 1 банан дневно като това може да става самостоятелно или да го добавяте към друга храна, които вие редовно консумирате като например овесена каша, смути или кисело мляко.

Ако не обичате банани, можете да ги замените със смокини като те също могат да бъдат добавяни към различни ястия.

Хапвайте редовно българско кисело мляко

Подуването на корема, а съответно и увеличаването на неговия обем, може да се дължи на прекомерната употреба на вода наведнъж и в резултат намаляване на обема на естествената бактериална микрофлора на стомашно-чревния тракт.

В този случай можете да нормализирате микрофлората чрез консумацията на традиционно българско кисело мляко, което съдържа „живи“ бактерии. Киселото мляко също помага и при преяждане и при стомашно неразположение. Необходимо е изяждането на 1 чашка кисело мляко дневно.