Преждевременното стареене и желанието да изглеждат по-млади кара много да лягат под ножа на пластичните хирурзи. Защо кожата ни може да старее по-бързо, а ние да изглеждаме с 10 години по-стари от биологичната ни възраст?

Според официални данни във Великобритания около 50 000 души ежегодно се опитват да се избавят от бръчки и други възрастови изменения с помощта на пластична хирургия. Повечето от тях навремето са игнорирали няколко лесни начина, които позволяват съхранение на младостта на кожата.

Неправилно хранене, недостатъчна физическа активност, алкохол и тютюнопушене ни състаряват с 5-10 години. Повечето хора могат да забавят този процес само като променят начина си на живот. А със специални процедури подмладяването с 5 години за едно нощ стана реалност.

Много захар

Прекаляването с въглехидратите, съдържащи се в хляба, ориза, картофите, може да доведе до процес на гликация в кожата – загуба на сила и гъвкавост на колагеновите влакна. Така кожата става по-малко еластична и по-уязвима.

Високият индекс на телесната маса увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет, като понижава способността за борба с инфекциите, което също се отразява на кожата.

Алкохол

Спиртните напитки обезводняват кожата и тя пожълтява и съхне. Така че спазвайте допустимата норма – не повече от 2 чаши натурално вино дневно. При злоупотреба с алкохол кръвоносните съдове губят тонус, а вените става крехки.

Друга опасност на любителите на пиенето е хроничният дефицит на витамин А, който има важно значение за колагена. Някои видове алкохолни напитки действат по-неблагоприятно от други. Чаша „Маргарита” нанася на кожата двоен удар. Така че избягвайте сладки и солени коктейли.

Бирата съдържа антиоксиданти и важни витамини от група В, сред които ниацин и фолиева киселина, а червеното вино антиоксидантът ресвеатрол. Но не трябва да се забравя за нормата на употреба

Недоспиване

Недостигът на сън предизвиква краткосрочни проблеми в кожата – тъмни кръгове под очите и посърнала кожа.

Добрият 8-часов нощен сън е идеална противоотрова срещу стрес в ежедневието и запазва младостта на кожата. През деня кожните клетки се подлагат на въздействието на слънчеви лъчи, прах и изгорели газове.

Затова нощният отдих има решаващо значение в понижаване нивата на хормона на стреса и за възстановяване на кожните клетки.

Изцеждане

Не изцеждайте пъпките, това може да доведе до тяхното инфектиране. Поради непостоянния хормонален фон дори при 40-годишните жени може да се появи акне.

Но ако пъпките се изцеждат, това е предпоставка за суха кожа, докато травмираните ѝ участъци остават сиви и раздразнени. По-добре да изберем правилно средство за почистване и овлажняващ крем, като се възползваме от съветите на козметик.

Сън с грим на лицето

Примамливо е да си легнеш в леглото, без да почистиш козметиката от лицето си. Но все пак е най-добре да не се поддаваме на изкушението и да почистваме грима.

Причината е, че токсините от околната среда се натрупват в порите, а за една нощ могат да създадат немалко проблеми.

Много козметика едновременно

Използването на няколко козметични продукти едновременно увеличава риска от раздразнение и бързо стареене на кожата.

Слънце

Вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи е основната причина за стареене, те проникват и през стъкло. Затова е целесъобразно използването на слънцезащитни средства, дори и през лятото.