Денят вече е към своя край, вие не сте успели да свършите нищо? Алгоритъм от 4 прости стъпки ще ви помогне да се справите с този проблем.

Непредвиден сигнал за избухнал пожар, внезапно падане на метеорит, спукване на тръба у дома… Ясно е едно – днес сякаш всичко е било срещу вас и сериозно ви е разсеяло от служебните дела.

И в крайна сметка не сте успели да свършите нищо.

Часът вече наближава 17, работният ден също върви към своя финал, а с него и трудовата седмица, и паниката започва да се прокрадва бавно, но сигурно. Какво да кажете в понеделник на шефа? Как да успеете във всичко?

Първо, станете от компютъра. Ако можете, напуснете работното място. А след това следвайте този алгоритъм.

1. Настройте таймера на мобилния на 7 минути

Важно е да фиксирате момента, когато работният ден е престанал да бъде продуктивен. В такъв случай съветът е да вземете лист хартия, химикал, да настроите таймера на мобилния на точно 7 минути.

Помнете – нямате никакво време, за да разработите добър план за действие. Единственото вярно решение сега е да се постараете да поработите максимално съсредоточено.

За тези 7 минути трябва да измислите 5 задачи, които е необходимо да свършите на следващия работен ден.

Колкото повече време загубите, опитвайки се да възстановите загубената работна страст, толкова по-дълго ще се намирате в състояние на раздразнение и недоволство, като не говорим вече за изгубените амбиции. А това вече е съвсем непродуктивно.

Следва от самото начало да си изясните, че няма да можете вече да влезете в работния график, и си избийте от главата и най-смътните надежди за това.

Вместо в напразно съжаление, по-добре насочете енергията си към изпълнение на някои неизискващи толкова време задачи.

2. Планирайте 5 неголеми задачи

И така, 7 минути вече са минали, и пред вас стои списък, състоящ се от 5 точки. Това са именно тези задачи, с които ви предстои да се захванете в близко време.

За всяка тях можете да загубите не повече от 20 минути. Именно толкова време нашият мозък може да се концентрира върху задачата максимално ефективно, и да не се разсейва напразно.

Този подход позволява голям проект или цел да се разбият на няколко етапа, включващи микродействия, тоест подзадачи, изпълнението на които е необходимо, за да достигнем желаното.

На микродействието се полага много кратък промеждутък от време, и затова то трябва да бъде завършено от вас именно в този 20-минутен прозорец.

Следва да имаме предвид, че микродействието притежава голяма стойност, тъй като то ви приближава по-близо до целта. А това е съвсем нелош стимул.

3. … и ги свършете

Най-важното, което ви предстои да направите в понеделник сутринта – преборете се с изкушението да разгледате безкрайният поток от съобщения, които са ви дошли на електронната поща или в работния чат в социалните мрежи.

Вместо това се концентрирайте към вчерашния списък от задачи в 5 точки. Така към 11 часа ще сте си осигурили своеобразна безопасна възглавница.

4. Направете планирането ежедневен навик

Имаме навик да планираме времето си. Но твърде често всички върви съвсем не по първоначално замисления сценарий.

Когато набелязаните планове започнат да се разрушават и вие се оказвате въвлечени в стремителен вихър от съвършено неразбираеми дела, то това действително е голям стрес за вас и за съжаление в повечето случай нищо не може да се направи.