В един от известните изследователски университети на САЩ, разположен в щата Юта, група вирусолози случайно установила, че лекарство за сърце помага за справянето с най-разпространените херпес вируси.

Понастоящем на фармацевтичния пазар не се намират достатъчно ефективни препарати способни напълно да унищожат вируса в организма и след първоначалното инфектиране, което се случва още в най-ранна възраст, човек се превръща в източник на разпространение на херпес инфекцията.

Спиронолактонът към задържащите калий диуретици и вече повече от половин век се използва в медицинската практика. Според изследванията това лекарство ефективно потиска растежа на вирусите на херпеса.

Ръководителят на изследването доктор Санкара Сваминтан твърди, че подобни фундаментални научни трудове нагледно показват, че някои неща е невъзможно да се открият по обичайния начин.

С тази си научна разработка учените успяват да намерят възможно решение на проблема с херпеса, който на практика присъства в тялото на почти всички жители на планетата.

Обикновено наблюденията как различните лекарствени препарати влияят на вирусите и бактериите водят понякога и до съвсем неподозирани резултати, така се случи и сега.

Заразяването с херпес вируси се осъществява незабележимо за човека. Най-разпространени от това вирусно семейство е Епщайн-Бар, който се предава посредством слюнката, и в някои случаи на преливане на кръв.

Повечето от пациентите понасят заболяването добре, вирусът на практика не предизвиква каквито и да е симптоми, сериозна заплаха за здравето и живота на човека са усложненията на инфекцията – в някои случаи вирусът може да предизвика и злокачествени заболявания на лимфната тъкан, инфекциозна мононуклеоза, множествена склероза, някои видове рак.

Все още не е разработена ефективна ваксина срещу Епщайн-Бар, според учените основен проблем е, че в белтъчната структура на вируса се наблюдават съществени различия в отделните етапи на неговия живот. За лечение се използват предимно препарати от групата на цикловира.

Доктор Сваминтан и неговите колеги отбелязват, че херпес вирусите могат да формират устойчивост към лекарствените препарати, и това е само въпрос на време, и сега усилията на много специалисти са насочени към търсенето на нови медикаментозни средства, които биха могли да заменят цикловирите.

Групата на Сваминтан провежда експерименти с клетки, заразени с херпес вируса и случайно установили необичайно количество спиронолактон – в съвременната медицина този препарат се използва за понижаване на кръвното налягане и намаляване на концентрацията на течност в телесните тъкани, натрупани заради проблеми със сърцето.

Научната работа впоследствие в тази насока показала, че спиронолактонът е способен да потисне растежа на вирусите вътре в клетките, което в крайна сметка преустановява разнасянето на инфекцията из целия организъм.

Учените обясняват, че противовирусното действие на спиронолактона не е свързано с неговото действие върху сърцето и бъбреците, поради тази причина е теоретично възможно да се създаде подобен препарат, който да потиска размножаването на херпеса и да не влияе на другите органи и системи.

Санкара Сваминатан също подчертава,че създадените аналози на спиронолактона ще спомогнат за лечението не само на вируса на Епщайн-Бар, но и на другите типове херпес, сред които и най-популярният, предизвикващ известната на всички ни „настинка на устните“.

Все пак да отбележим, че настоящото изследване е проведено с медикамент, който е тестван върху клетки в хранителна среда, рано е да се говори за евентуалното провеждане на клинични изпитвания.