Преди зимата идва есента. А тя е тук и влиянието й вече се усеща. Хората стават по-лениви, далеч не толкова енергични, усмивките помръкват и лошото настроение започва да взима превес в начина, по който се чувстваме.

И желанието ни да останем в топлото меко легло завинаги, особено сутрин, се увеличава, заедно и с ангажиментите ни, разбира се.

Ставаме раздразнителни, напрежението и враждебността се усещат във въздуха. А отношенията ни с партньора? Сякаш замират...заедно и с активността ни в леглото.

Наскоро е направено проучване как лошото време се отразява на либидото ни и резултатите са покъртителни. Оказва се, че сексът е едно от последните неща, вълнуващи повечето хора в дъждовното студено време.

Този факт намира обяснение в няколко причини.

На първо място - денят намалява, а с него и производството на серотонин – още известен като един от хормоните на щастието.

Неговите стойности в организма оказват влияние върху настроението ни, апетита ни, емоциите ни и либидото ни – и е научно доказано, че тези стойности са в пъти по-ниски през зимата, отколкото през летните горещи месеци.

Серотонина зависи изключително много от слънчевата светлина – когато времето е лошо, навън вали дъжд, сиви облаци са покрили небето и всичко е обляно в тъмнина и мрак, а гъстата мъгла създава усещане все едно се намираме в някой филм на ужасите, може да се каже, че производството на този невротрансмитер е всичко друго, но не и високо.

Това влияе невероятно негативно върху желанието ни за секс и е причинител на така познатото на всички есенно уж „безпричинно“ лошо настроение, а то от своя страна на ниската активност в спалнята.

Ниските температури, също така, могат да убият желанието ни да сме, да се чувстваме и изглеждаме секси. Нахвърляни с дрехи и надянали плетените пуловери повечето от нас не се чувстват никак секси.

Оказва се, че една от най-често срещаните причини за отказ на секс предложение е студеното време.

Половият акт изисква свалянето на дрехи и макар че е страхотно средство за загрявка и повишава силно телесната температура на човека, много хора не искат да излизат от зоната на комфорта си и за секунда и се ужасяват при мисълта, докато умират от студ тепърва да се събличат.

Съществува още една страна на нещата обаче. Изследванията показват, че идващите зимни празници също оказват огромно влияние върху сексуалния ни апетит.

Тук мненията по въпроса варират невероятно много – докато една част от хората свързват религиозните празници с пречистването и смятат, че е абсолютно недопустимо да се „прегрешава“ на тях, за повечето от нас, те са всъщност повод за забавления и да се случат така наречените „прегрешения“.

Тогава студеното мрачно време навън се превръща в страхотна причина да си останем вкъщи и да се „позабавляваме“. Направени са проучвания, и резултатите от тях показват, че в седмицата преди празниците се закупуват два пъти повече предпазни средства, отколкото в седмицата след тях.

Това намира обяснение във факта, че по време на празниците всеки иска да вземе колкото се може повече от живота, да се наслади на времето с близките си и да прекара това време по възможо най-добрия начин.

Пониженото либидо не е никак приятно усещане. И докато лошото мрачно време оказва този ефект, то празниците през това лошо време оказват противоположния.

Тези факти правят зимата един от най-добрите сезони, що се отнася до баланс и умереност на нещата. Включително и относно либидото ни.