Така наречените „зелени храни“ са изключително пренебрегвани от мнозинството от нас ежедневно.

Богати на много хранителни вещества и бедни на калории, те обаче все по-често стават част от хранителните режими на различните знамености, а следователно и на много хора, водещи борба с излишните килограми.

Въпреки че не е рядко срещано да се определят като абсолютно безвкусни или дори неприятни, това се случва тъй като организмът на средностатистическия човек не е привикнал към тях и не е свикнал със специфичните им вкусове и миризми.

Това се променя след по-продължителен период, в който те са били част от всекидневното му меню.

И по-важното, още нещо което бележи огромна промяна е здравословното състояние на човека – зелените храни са мощни антиоксиданти, които освен че спомагат за контролиране на теглото, имат и невероятно благоприятен ефект върху проблемите със здравето.

Най-голямо влияние оказват върху имунната ни система, подобряване на качеството на сън, засилване на мозъчната дейност, повишаване на концентрацията и фокуса, засилване здравината на костите, ставите и хрущялите, изхвърляне на натрупаните в организма токсини, облекчаване на мускулната треска.

Всяка зелена храна носи със себе си тези свойства и във всяка една преобладават някои от тях.

1. Коприва

Много малко хора са запознати с удивителните лечебни свойства на копривата във всичките й варианти. Изключително нискокалорична, тя може да се приготвя по всякакви начини, но най-ефективна е под формата на чай.

В състава й преобладава съдържанието на вода, но е и страшно богата на белтъчини и фибри – това, което всеки отслабващ търси. Освен контролираща теглото, тя носи невероятни ползи в борбата с някои здравословни проблеми.

Научно доказано е, че е едно от най-мощните съществуващи природни средства за пречистване на кръвоносната система. Тя е помогнала на безброй хора в лечението на всякакви чернодробни заболявания и алергии.

Тъй като засилва кръвообращението силно се препоръчва и при анемия. Освен при тези изключитено сериозни заболявания, удивителните й свойства са използвани и срещу най-обикновени болести като грип, настинка, различни вируси и т.н.

Това е една от най-използваните билки в медицината неслучайно, тъй като ефектът от употребата й е огромен и незабавен.

2. Броколи

Страшно подценена и пренебрегвана в днешно време храна. Поради странния им вкус, броколите рядко намират място на трапезата, което е жалко, като се имат впредвид страхотните им лечебни свойства.

Също както повечето зелени храни, те са с високо съдържание на вода и малко съдържание на калории.Този зеленчук е адски богат на витамин С и белтъчини, което също е предпоставка за загубата на излишните килограми.

Броколите стимулират метаболизма, действието на щитовидната жлеза и предпазват от развитието на атеросклероза и всякакви сърдечни проблеми.

Те оказват най-благоприятен ефект върху очите, затова са задължителни при лечението на проблеми със зрението.

Учените са доказали, че редовното похапване на невероятната храна е изключително мощно оръжие срещу катаракта – заболяване, по-известно като перде на очите, за чието лечение често се изисква операция.

Преди да прибегнете до подобно нещо обаче, опитайте с броколите - ще забележите видима промяна съвсем скоро и е много вероятно да се избавите от опасната процедура.

3. Спанак

Всички знаем откъде идва огромната сила на Попай Моряка – тайната се крие именно в това растение. Отново – богато на витамин С, съдържащо едва 25 калории на 100 г., мощен антиоксидант – типична зелена храна.

Това, с което се отличава са лечебните му свойства против диабет, анемия, сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания.

Тъй като има високо съдържание на магнезий, той засилва отделянето на инсулин, т.е. контролира много успешно кръвната захар.

Научно доказано е, че редовната консумация на спанак предпазва от развитието на ракови клетки, което го прави все по- и по-широко търсен продукт.

Освен това, той подобрява сърдечната дейност, контролира сърцебиенето и чувствително засилва здравината на костите. Спанакът обаче е и силен алерген.

Също така в никакъв случай не бива да се употребява от хора, страдащи от бъбречна недостатъчност, тъй като съдържа киселина, увеличаваща риска от образуване на бъбречни камъни.

Съществуват още много зелени и доста неизвестни храни, всяка от които се отличава с различни лечебни свойства. Редовната им консумация е задължителна за всеки, който желае да се придържа към здравословния начин на живот.