Смятате, че нямате време за тичане? Помислете отново. Само 5 минути тичане на ден може да удължи живота ви и оказва същото положително въздействие върху здравето, както по-продължителното бягане. Това показват резултатите от наскоро проведено научно изследване.

Всеки може да намери 5 свободни минути на ден. Но всъщност подготовката за самата физическа активност ще отнеме малко повече време, тъй като трябва да се вземе под внимание грижата за спортните дрехи и обувки.

Понеже това е едно от най-силните препятствия към повишаването физическата активност новото изследване може да мотивира хората да започнат да тичат за да поддържат здравето си в отлично състояние. Това се съобщава в статия, публикувана в списанието на Американския колеж по кардиология.

Учени от университета в Айова са анализирали данните от 55 137 души в зряла възраст, наблюдавани за период от 15 години. В изследването са участвали хора на възраст от 18 до 100 години. По време на провеждането на проучването 3413 човека от участниците са починали, от тях 1217 от сърдечно-съдови заболявания.

Както се оказа, любителите на бягането са с 30 % по-нисък риск от преждевременна смърт и с 45% по-малка вероятност от сърдечно-съдови заболявания. Въпреки че бягането не било основната причина за този резултат, във всички случаи то е свързано с увеличаване на продължителността на живота с 3 години.

Не е необходимо да се тича дълго време и на дълги разстояния. Дори е установено, че прекаленото физическо натоварване с течение на времето увеличава опасността от възникване и развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Според изследователите 5-10 минути бягане с бавен ход /със скорост 9 км.ч./ оказва същия ефект върху здравето по отношение на сърдечно-съдовия риск, както и тичането на сравнително по-дълги разстояния.

Учените отбелязват, че вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания намалява в резултат на голямата интензивност на физическото натоварване. А най-доброто физическо упражнение се явява бягането. То е много по-полезно от умерените физически натоварвания като ходенето.

А на тези, които не обичат да тичат учените предлагат да изберат скачане на въже или каране на велосипед. Във всеки случай активната дейност трябва да е с продължителност не по-малко от 5 минути.

Други учени от Станфордския университет установили, че ходенето подобрява творческите способности.