В електронните цигари учените установяват наличието на 10 пъти повече химически вещества, които могат да предизвикат злокачествени заболявания.

Здравните експерти в Япония установили наличието на големи количества химически вещества като формалдехид и ацеталдехид в парата, която се отделя от няколко вида електронни цигари.

Последните научни открития разбиха на пух и прах мита, че електронните цигари са по-малко опасни за здравето или са напълно безвредни за здравето в сравнение с обикновените цигари.

Устройствата, които придобиват все по-голяма популярност по света, особено сред младите хора, функционират като нагряват ароматизирана течност, съдържаща обикновено никотин. След това ползвателят на устройството вдишва парата от тази течност, както при обикновените цигари, но без дима.

Експертите провели изследването по поръчка на Министерството на здравеопазването на Япония във връзка с установяването на безопасността от използването на това устройство за човешкото здраве. Те установили в парата, която се отделя от електронните цигари канцерогени като формалдехид и ацеталдехид.

Фолмалдехидът - вещество, което се използва при производството на строителни материали и като течност за балсамиране –е в много по-големи количества, отколкото канцерогените, съдържащи се в дима на обикновените цигари.

Ацеталдехидът, който се среща в природата в малки количества, но се използва основно в промишлени инсталации за производство на киселини и други химически вещества, също надвишава количеството, което се съдържа в обикновените цигари.

В електронните цигари от една марка експертите установили канцерогени, които 10 пъти превишават количеството, което се съдържа от тях в обикновените цигари.

От резултатите на проучването се установило, че причина за това е вещество подобно на гел, което при нагряване се втечнява и започва да се изпарява като многократно увеличава количеството канцерогени, което се съдържа в парата и която се вдишва от ползвателя на електронната цигара.

Въпреки това показателите за количеството на предизвикващите рак вещества варира в зависимост от марката електронни цигари. След потвърждаването на резултатите от изследването от друга група здравни експерти, наименованията на опасните марки ще бъдат оповестени публично.