В предишни две статии ви разказахме за ролята на мъжа в зачеването и ви посочихме няколко ценни препоръки на медицинските експерти, за да могат представителите на силния пол да подобрят шансовете си за създаване на семейство. Ако желаете да промените начина си на живот и сега имате основателна причина да го направите, прочетете още няколко препоръки на експертите, които ще ви помогнат да увеличите шансовете за зачеване.

Приемайте повече мултивитамини

Д-р Робинс има тенденция да препоръчва на мъжете да приемат по-голямо количество мултивитамини. Той подчертава, че здравословния прием на тези необходими за организма добавки понижават вероятността от увреждане и имат някои потенциални ползи за здравето.

Мултивитамините могат да включват антиоксиданти като витамини С, Е, селен, минерали и цинк. В някои изследвания на Американската асоциация по репродуктивна медицина се споменава, че антиоксидантите могат да стимулират производството на сперматозоидите и да увеличат способността им за движение.

Д-р Робинс казва: „В действителност е съвсем логично антиоксидантите да подобрят качеството на спермата. Те имат способността да предпазват от свободните радикали, които са причина за увреждане на ДНК-то в сперматозоидите.“

Бъдете наясно с възрастовите промени, които играят роля в раждаемостта

Мъжете също имат биологичен часовник, който тиктака, но те усещат спада в плодовитостта в по-късен етап от живота си, в сравнение с жените.

„При мъжете над 50 г. е налице спад в нивата на тестостерон, които могат да окажат влияние върху действието на сперматозоидите“, казва Робинс. „С течение на възрастта се наблюдава понижен брой на здравите сперматозоиди и движението им. По-възрастните мъже също могат получат увреждане на ДНК-то в спермата им. Тези промени означават, че са необходими повече усилия за една двойка, за да имат бебе.

Проучванията свързани в напредването на възрастта на мъжете показват аномалии в тяхната сперма. Според резултатите от изследванията по-възрастните мъже са по-склонни да станат бащи на деца, родени с аутизъм, шизофрения или синдром на Даун.

Забравете за тютюнопушенето

Пушенето е свързано с пониженото качеството на спермата. Изследванията показват, че пушачите са изложени на по-голяма вероятност от понижаване на броя на сперматозоидите и пониженото им движение. Всъщност според изследванията на т Американската асоциация по репродуктивна медицина те имат по-голям брой необичайно оформени сперматозоиди.

Тютюнопушенето може да намали способността на сперматозоидите да оплодят яйцеклетка на жената. И това са само част от причините, поради които трябва да поемете инициативата за отказването от цигарите.

„Бъдещите бащи трябва да избягват употребата на марихуана и други забранени вещества, включително и анаболни стероиди за бодибилдинг, понеже някои проучвания показват, че могат също да се отразят негативно върху производството на сперматозоиди“, казва Робинс.

Намалете употребата на алкохолни напитки

Много жени спират да консумират алкохол, когато искат да забременеят, но техните партньори също биха могли да използват това като възможност да намалят броя на бирите, алкохола и алкохолните ексцесии. Научни изследвания установяват, че прекалената консумация на алкохол при мъжете може да понижи количеството и качеството на спермата.

Когато една двойка се опитва да зачене, мъжете трябва да ограничат употребата на алкохол напълно или да я намалят до умерени количества. Освен че ще подобри шансовете за зачеване ограничената консумация на алкохол ще намали риска да развие на рак.

Какви правила да спазват мъжете, които искат да създадат потомство, четете в Lechenie.bg