В предишната статия описахме какви проблеми могат да затруднят зачеването, а днес ще разкрием няколко начина, които ще ви помогнат да увеличите броя на членовете в семейството си.

Проверете здравословното си състояние

„Ефективно управление на хроничните заболявания като високо кръвно налягане и диабет ще подобри шансовете на зачеване“, съобщават от Американското дружество по репродуктивна медицина.

От Центъра за контрол и превенция на заболяванията съобщават, че болести като кистозна фиброза или варикоцеле (разширен вени в скротума), също могат да се отразят на мъжката плодовитост.

В допълнение, някои лекарства, които се използват за лечение на високо кръвно налягане (бета блокери), депресия, тревожност (SSRIs), болка (дългосрочни опиати) и уголемена простата (финастерид) може да имат отрицателно влияние върху фертилността.

„Допълнителният тестостерон също може да намали производството на сперматозоиди. Някои лекарства, които се използват при химиотерапия и лечение на рак може да доведат до трайно безплодие“, съобщават изследователите от клиниката „Майо“.

Ако се притеснявате, че лекарството, което приемате може да попречи на способността ви да станете бащи говорете с вашия лекар, за да разсее съмненията ви или да ви предпише друго средство за лечение.

Консумирайте здравословни храни

Д-р Робинс, смята, че ролята на диетата в мъжкия фертилитет не е напълно ясна. Въпреки че науката непрекъснато подчертава ролята на здравословния начин на хранене за всички процеси в тялото, учените провеждат проучване върху влиянието на полезните храни при образуването на здрави сперматозоиди. Оказва се, че мъжете трябва да консумират повече богати на фибри храни, здравословни мононенаситени мазнини и умерени количества чисти белтъчини, както и разнообразие от плодове и зеленчуци.

Робинс съобщава, че един от най-честите въпроси, от които интересува мъжкия пол е дали содата за пиене може да понижи броя на сперматозоидите им. Той подчертава, че все още не са открити основателни доказателства, които да подкрепят тези твърдения, но изследванията показват, че кофеинът има малък ефект върху мъжката плодовитост.

Не пропускайте редовната физическа активност

Робинс насърчава мъжете правят редовни физически упражнения, защото те помагат за понижаване на стреса. Оказва се, че мъжете се чувстват по-здрави и енергични в дългосрочен план. Макар и физическата активност да е от полза, някои проучвания сочат, че прекалено интензивните упражнения и изморителни тренировъчни планове могат да навредят на тяхното плодородие.

Изследователите също така се изследвали дали колоезденето може да повлияе на сперматозоидите, защото спортът включва дълги периоди в седнало положение, при които се увеличават температурите в скротума. Дори подскоците и вибрациите могат да причинят травми на тестисите.

В няколко изследвания става ясно, че шофьорите на камиони, които изминават дълги разстояния също могат да имат проблеми с плодовитостта, поради подобни причини на запалените велосипедисти.

Резултатите от друго проучване анализират данните от мъжете, които са съобщили, че са карали велосипеди в продължение на поне пет часа седмично. В изследването се съобщава, че тези мъже са склонни да произвеждат по-малък брой с по-ограничена подвижност на сперматозоидите в сравнение с тези, които правят други видове упражнения или въобще не се упражняват.

Друго изследване предполага, че велотуризмът при мъжете е свързан с повишен риск от еректилна дисфункция. Но има малко данни за това дали причината е резултат от колоезденето, или от функцията на сперматозоидите.

Какви правила да спазват мъжете, които искат да създадат потомство, четете в Lechenie.bg