Спомняте ли си най-продуктивния си работен ден за последната седмица? А сега си помислете какво ядохте в този ден за обяд?

Обсъждайки факторите, повишаващи ефективността на работното място, ние рядко отчитаме ролята на храната. Ние успяваме да се справим с получените писма на електронната поща, със срещите, със задачите, а храната – това е нещо като гориво.

Но наскоро се установи, че тази аналогия е само привидна. Храната ни влияе повече, отколкото ние предполагаме. С каквото качество гориво ние напълним резервоара на колата си, такава ефективност можем да очакваме от нея.

Храната непосредствено въздейства на когнитивните способности на мозъка и затова хранене с неподходящи продукти за обяд се отразява неблагоприятно на втората половина на деня.

Накратко това се случва по следния начин. Почти всичко, с което се храним, организмът ни превръща в глюкоза, осигурявайки по този начин на мозъка енергия, необходима за бодърстването.

Когато нивото на кръвната захар се понижи, на човек му е трудно да се съсредоточи и започва да се разсейва много по-лесно. Ето защо на празен стомах човек не може да свърши много работа.

Но ето каква е другата страна на въпроса, за която рядко се споменава – различните хранителни продукти се смилат с различна скорост.

Една е на спагетите, хляба, зърнените храни, при употреба на безалкохолни напитки веднага се освобождава захар и ние усещаме прилив на енергия, а много скоро след това, отпадналост.

Други храни, източници на мазнини като чизбургери, сандвичи, ни осигуряват енергия за дълго време, но те са трудни за храносмилане. Храносмилателната система отнема част от кислорода на мозъка и на нас започва да ни се приспива.

Интуитивно почти всеки от нас се досеща за това и все пак не винаги вземаме правилните решения.

Отчасти това се случва, поради факта, че към обяд ние достигаме, образно казано, най-ниската си точка, както по запаси на енергия, така и на самоконтрол и за умствено изморения човек пържените картофи с кетчуп и майонеза или един голям дюнер са нещо средно, което удовлетворява вълчия му апетит.

Трудно би могло да се каже, че неправилната храна е по-евтина от здравословните варианти, но е все пак най-бързият начин човек да се нахрани, а това е толкова примамливо в средата на работния ден.

Този избор ни се струва ефективен и ние отново допускаме грешка. Спестяваме 10 минути, тъй като набързо изяждаме пържените картофи, дюнера или сандвича и останалото време прекарваме в офиса удобно, облегнати на креслото или полегнали на бюрото.

И какво все пак да направим? На първо място трябва да разберете, че информираността няма да ви помогне. Всички вероятно знаем, че сместа на пилешко костно брашно и някакви парченца, не е полезна за здравето, но пилешките хапки са нещо толкова вкусно.

На нас ни трябва не по-голяма информираност, а план за действие, който ще улесни достъпа ни до по-здравословна и същевременно по-питателна храна. В тази връзка следва да опитаме разработените въз основа на изследвания стратегии.

На първо място, вземете решение какво ще ядете, преди да огладнеете. Ако вие за обяд отивате в кафето, решете къде ще отидете сутринта, а не в 12 и 30 часа. Ако поръчвате храна, направете всичко наведнъж. Изследванията показват, че ни е по-лесно да се откажем от соленото и калоричното и мазното в бъдеще, отколкото точно сега.