След няколко години хранителната индустрия ще се промени до неузнаваемост. През август 2013 година в Лондон представили и изяли, първият в света хамбургер с отгледана в епруветка пържола.

Минимум неколцина компании се занимават с разработката на 3D-принтер за печатане на храна. Следващата стъпка е кравето мляко, за получаването на което няма да бъдат нужни крави. За биохакерския стартъп, който обещава създаването на изкуствено мляко, идентично на натуралното по вкус и състав, ще ви разкажем в настоящата статия.

Проектът по разработката на мляко, без да са необходими крави се нарича Real Vegan Cheese и принадлежи на калифорнийската компания Counter Culture Labs.

Неговата цел намира пълно отражение в неговото название – нейните основатели са биолог, химик, специалист по биоетика, клиничен психолог, счетоводител и бивш маркетинг специалист от Apple и те смятат да произвеждат сирене, в което напълно лишено от животински мазнини, от субстанции молекулярно идентични на естественото краве мляко.

Тези вещества, на свой ред, се получават от обикновени дрожди и последователни от гени, аналогични на тези, които в организма на животното отговарят за синтеза на млякото.

Теоретично може да се „копира“ не само краве мляко, но мляко на всеки бозайник – било то на кит или човешка кърма.

Колкото и странен да изглежда този, той е реалистичен, смята старшият наблюдател на Wired /американско списание за високи технологии/ Маркус Волзен – ние вече достигнахме точка, в която проникването в ДНК не е нито твърде сложно технически, нито твърде скъпо.

Според екипа на Real Vegan Cheese, те вече са изолирали 11 протеина, които ще послужат за основа за тяхното бъдещо сирене.

Следващата стъпка е да се вземат „изготвените по поръчка“ участъци от ДНК, в които е заложена информация за това, как се синтезират млечни протеини и как се смесват с пекарски дрожди. След това дрождите се поставят в биореактор /ферментатор/ в бульон от хранителни вещества и захар.

Това е технология, която човечеството използва от векове за производството на бира, само че в този случай специално модифицираните дрожди ще отделят не алкохол, а мляко.
В настоящия момент на етапа на съединяване на ДНК и дрождите се намират 10 от 11-те получени фрагменти и учените постепенно узнават дали тези микроби ще произведат млечни протеини.

Ако всичко това заработи, биолозите ще се изправят пред нови предизвикателства – да намерят вегетариански заместители на животинските мазнини и на лактозата, за да станат млякото и следователно сиренето и кашкавала да станат понастоящем вегански.

И много е важно, ще бъде ли този продукт такъв като истинското мляко, не само от химическа гледна точка, но и като вкус.

Въпреки това няма яснота, възможно ли е по принцип изкуствено да се възпроизведе млякото така, че то да бъде напълно идентично на натуралното – това е толкова сложна субстанция, че на учените и до сега не им е съвсем ясна.

Но професорът от Центъра за млечни продукти на Калифорнийския технологичен университет Рафаел Хименес-Флорес смята, че за биохакерите ще бъде достатъчно да дублират аминокиселинния състав на млякото и неговата калоричност – тогава от гледна точка на калоричността и питателността продуктът ще се получи неразличим от оригиналния.

На пазара, който още не съществува, вече има конкуренция.

През октомври 2014 година нов стартъп Muufri от Сан Франсиско получил от инвеститорите 2 млн. долара за разработването на мляко, без да са необходими крави. И продуктът се очаква да излезе на пазара още това лято.