Ако вярваме на статистиката, за последните 40 години страдащите от затлъстяване, нараснаха тройно. Всеки четвърти жител на планетата има опит за борба с излишните килограми и невинаги е успешен.

Наднорменото тегло се появява незабележимо, а справянето с него, съвсем не е лесно. Човечеството още не е измислило нищо по-добро от правилното хранене и спорта, но има немалко други интересни и елементарни начини, които имат принос за отслабване. Какви са те?

Как да се справим с наднорменото тегло неусетно

Стенете повече талията

Ако желаете незабележимо да свалите килограми, старайте се да купувате дрехи с ясно фиксирана линия на талия, а полите, панталоните и шортите да се носят с колан.

Това ще ни позволи да се държим под контрол на работа, на гости, в ресторанта и на всяко друго място. Особено ефективен ще бъде този метод тогава, когато предстои по-продължителна и обилна трапеза.

По-добре да изберем за празник нещо прилепнало към фигурата, тогава преяждане не ни грози. Веднага щом почувстваме, че дрехите са станали тесни, приключваме с трапезата и се наслаждаваме на общуването.

Да пием само от високи чаши

Голяма част от хората са свикнали да търсят проблема само в хранителните продукти, като ги смятат за главен виновник за излишното тегло и съвсем не мислят за напитките.

Освен това някои търсят спасение в соковете, като ги заменят с допълнителни хранения или допълват с тях обичайната трапеза. Но са малко тези, които знаят, че по калоричност чаша сок може да се сравни с пълноценен обяд, тъй като в него се съдържа голямо количество захар, който повишава нивата на глюкоза в кръвта и способства за трупане на излишни килограми.

Особена опасност в това отношение представляват пакетираните сокове, в които освен захар се съдържат и много други вредни за организма добавки.

Затова по-добре да не се прекалява с тези напитки, а ако желанието е твърде голямо, трябва да си сипваме във високи и тесни чаши.

Както показва практиката, този навик има немалко пози, тъй като подобни съдове дават възможност с 1/3 да се намали обемът на постъпващата в организма течност.

Обяд с таймер помага за сваляне на излишни килограми

Навикът да се обядва с таймер има множество предимства. Във века на бързите технологии и бясното темпо на живот ни остава съвсем малко време за себе си и за собствените ни удоволствия.

Свикнали сме да задоволяваме глада в движение и в това е основният проблем. При бързо ядене на храна мозъкът не успява да почувства насита. Сигналът за това идва по-късно, когато човек вече е успял да преяде.

Затова и всички желаещи да свалят килограми е добре да похапват с таймер. Сложете го на 20 минути и се постарайте да не бързате за никъде, да сдъвквате всеки залък.

Гореща вана

Ако целта е отслабване, то трябва по-често да се взема гореща вана, разбира се, при липса на противопоказания. Учени от Университета на Лафборо установиха, че за час гореща вана организмът губи около 130 калории – на практика толкова, колкото за 30 минути ходене.

Тази водна процедура е с благотворно влияние и на нивата на глюкоза в кръвта, средно се понижава с 10%. Усилването на ефекта е възможно, ако се добави морска сол във водата, етерични масла, мляко.

След ваната следва добре да се подсушим с хавлия и да нанесем на кожата подхранващо мляко и крем. Полезно е кожата да се почиства с ексфолиант, който се съпровожда с масаж.

Голям резултат от антицелулитни средства, които да моделират фигурата, не може да се очаква. Като самостоятелно средство за борба с наднорменото тегло те са слабо ефективни, но комплексно могат да са от полза.

Красива фруктиера

Ако първото, което виждате, когато влезете в кухнята, това е ваза с бисквити и бонбони, то трудно ще се разделите с наднормените килограми. Това междинно хранене през деня може само да навреди на фигурата. 

По-добре е вазата със сладки, да се замени с фруктиера и да се наслаждаваме на вкусни и полезни продукти.