Работа на компютър - до какво може да доведе

Ако работите на компютър, най-вероятно ежедневно прекарвате в седнало положение повече от 8 часа. Не е изненадващо тогава, че понякога след събуждане ви болят седалищните части или сякаш бедрата ви са се вдървили. Вероятна причина за този дискомфорт е продължителното седене. Разбира се, колкото повече време работите, толкова по-добре за кариерата ви, но не и за вашето дупе. В никакъв случай не искаме да ви подтикваме да напуснете – има стъпки, които можете да предприемете, за да може долната част на тялото да не провисва и да не ви боли по време и след работа.

Очевидно, когато сте седнали, дупето ви не работи

Физиотерапевт и съсобственик на център по физиотерапия, доктор Дон Джорджано разказва какво се случва с дупето след дълго седене.

Когато сте седнали цял ден, седалищните ви мускули просто се изключват. Доколкото те влияят на движението на бедрата, въртенето и стабилността на таза, това, което не е полезно за дупето ви, всъщност е вредно за тялото ви. В организма всичко е свързано. А седалищните части са отговорни за голямо количество движения в ежедневния живот и тренировките, затова трябва да следим тяхното състояние.

Неактивни седалищни мускули водят до нарушена стойката и болки в гърба

Когато седите дълго време, особено в неправилно положение, това се отнася за повечето хора, сгъвачите на бедрата се напрягат и възпрепятстват активацията на седалищните мускули.

Когато това се случи, тазът не може нормално да се върти, предизвиквайки притискане на долните части на гърба, което може да доведе до болки в гърба. С времето, ако процесът не бъде спрян, това може да доведе до хронични болки. Едва ли ще изпитате някакви негативни последствия след няколко седмици или месеци седене през по-голямата част от деня. Но след известно време последствията просто не могат да бъдат игнорирани.

Продължителното седене предизвиква болки и в други части на тялото

Ако бедрата и дупето не функционират по правилния начин, натоварването може да се разпространи към глезените и коленете. Когато големият мускул – дупето, не носи своята тежест, налягането и силата се изместват към по-слаби места. Мускулите винаги се поддържат едни други, и това е нормално. Съществуват множество упражнения, които задействат основната мускулатура, но засягат много други мускули по време на изпълнение. Но когато другите мускули се включват, защото основните мускули просто не се активират или са отслабнали, това е съвсем друг въпрос.

Слабите седалищни мускули могат да попречат на тренировките

Блокиралите мускули на дупето не могат да функционират по правилния начин. С времето, ако редовно се активират, мускулите ще станат по-слаби. Това се нарича мускулна атрофия, която може да обезсмисли всяка усърдна работа, която сте свършили, за да стане дупето ви по-силно и красиво. Всичко това води до недостиг на сили и/или на подвижност, за да се изпълняват правилно зададените упражнения, особено когато дойде време да се движим повече, преминавайки към ново ниво на тренировки.

За да сведете до минимум последствията, започнете със стойката

Регулирайте стола така, че бедрата ви да са малко над коленете, а стъпалата ви да са на пода. Уверете се, че долната част на гърба се поддържа от твърдия гръбнак на стола или от възглавница. Дръжте раменете отпуснати, но във вертикално положение, а главата над раменете.