Менструация - най-критичният момент от месеца за една жена

За менструацията като физиологично явление е казано немалко, да и самите жени са успели достатъчно добре да го изучат и да свикнат с ежемесечните кръвотечения. Но самият факт на наличие при жените на червени дни от календара предизвиква смесени чувства и при двата пола, а ПМС или предменструалният синдром е станал повод за смях и шеги. Какво може и какво не трябва при месечен цикъл и какви съвети дава акушер гинекологът и цялата медицинска общност?

Съществува ли такава болест като ПМС всъщност?

Много мъже се съмняват в съществуването на предменструален синдром, като смятат всички съпътстващи ги неразположения за бабини деветини, измислени за оправдание на собственото не особено адекватно поведение. Но синдромът влиза в международната класификация на болестите на Световната здравна организация и ежемесечно понижава качеството на живота на милиони жени по цял свят. Колкото по-възрастна е жената, толкова по-голям е рискът от ПМС. Според статистиката симптомите се срещат при всяка дама над 40.

Лекарите и досега не могат да обяснят точно причините, поради които жените всеки месец получават психомоемоционални и обменно-ендокринни нарушения, внасящи дисхармония в обичайния начин на живот. При 5% от всички страдащи от ПМС жените симптомите на това състояние са с ярко изразен характер и води до понижаване на работоспособността за няколко дни.

Полов живот и месечен цикъл – какво казват лекарите?

Споровете по повод уместността на интимните ласки по време на месечен цикъл не стихват досега. На някои ги плаша самата идея за любов в тези толкова неподходящи за това дни, а други казват, че това е в противоречие с хигиенните правила. Да отделящата се кръв от влагалището, несъмнено внася своите корективи в ласките в леглото, но каквито и да е научни противопоказания за интимни ласки през този период няма. Има мнение, че по време на менструация рискът да се хване някаква интимна инфекция е много по-висок, тъй като вътре в жената има кървяща рана. Но лекарите казват, че не е по-голяма вероятността от заразяване с хепатит или с ХИВ в обичайните дни.

Освен това надеждно средство за защита, каквото е презерватива. Но е необходимо да се помни, че изделието предпазва не от всяка болест, затова тези, които нямат постоянен партньор има смисъл да използват допълнителни средства за защита и по-добре да се избира по-подходящо време за любов – преди и след менструация. Във всеки случай въпросът за целесъобразност на интимната близост в тези дни се решава от всеки сам за себе си.

Физическата активност по време на течение на кръвта – за и против

Много жени се сблъскват с неприятни симптоми по време на менструация – дърпащи болки ниско в корема и в областта на кръста, слабост, световъртеж, главоболие, гадене. Но за никакви физически упражнения през този период не може и да става дума. Друг е въпросът, ако жената не забелязва влошаването на своето състояние и не вижда каквито и да е препятствия за занятия със спорт. Акушер-гинеколозите и другите специалисти не забраняват на жените да спортуват през тези дни. Освен това има и други разновидности на физическата активност, които могат да облекчат процеса на естествено отделяне на кръв. Сред тях са йога, пилатес и каланетика, те помагат за отстраняване на неразположенията и за намаляване на болезнените усещания.