Ако се нуждаете от здравословна закуска с помощта, на която да загубите излишното тегло опитайте с вкусна и питателна овесена каша. Въпреки че не е една от чудотворните храни, които ще понижат теглото за отрицателно време ще помогне за здравословното функциониране на тялото.

След много изследвания и дълги експерименти става ясно, че овесените ядки могат да помогнат на хората, които страдат от затлъстяване или са склонни бързо да повишат теглото си.

Овесена каша е отличен източник на фибри

Балансираната диета, която е добър източник на фибри е от ключово значение за загубата на килограми, освен това овесът съдържа повече фибри от останалите разтворими пълнозърнести храни. Всяка порция от овесени ядки, съдържаща половин чаша суров овес се състои от приблизително 4 грама фибри. Разтворимите фибри се усвояват по-бавно и това една порция ви засища по-продължителен период от време.

Понижава чувството за глад

Според проучване на Американския колеж по хранене овесената каша и зърнените закуски съдържат 363 калории. Според резултатите участниците, които закусват с овесена каша дълго време не чувстват глад.

Овесената каша не съдържа високо количество захар

В сравнение с други зърнени закуски овесените ядки съдържат по-малко захар. Въпреки че обикновената овесена каша не притежава неустоим вкус е изключително здравословна и може да се комбинира с разнообразни плодове и ядки. Според проучванията съдържа и повече хранителни вещества. Може да добавите мед или какао, за да направите овесената каша по-вкусна.

Тя е отличен нискокалоричен продукт

Овесената каша съдържа малко калории и мазнини. Според изследванията в половин чаша суров овес се съдържат около 150 калории и 3 грама мазнини.

Овесена каша е добър източник на протеини

Консумацията на овесена каша със соево мляко може да добави протеини към вашата храна. Протеинът е много важна част от хранителния план за отслабване. Овесът съдържа 7 грама протеини в половин чаша овесена каша, особено когато се комбинира с храни като кисело мляко, чиа семената, горски плодове или ленено семе.

Овесената каша е безопасна за хората с повишена чувствителност към глутен

Ако се опитвате да отслабнете, но имате повишена чувствителност към глутен овесената каша е отлично допълнение към вашата диета. Проучванията показват, че хора с цьолиакия могат да консумират пшеница без овес, което помага за здравословно отслабване без глутен.

Овесена каша дава енергия

Богатото количество на фибри и протеини повишава енергията на тялото. Всъщност овесената каша е подходяща и за вечеря.

Стимулира имунната система

Ако се чувствате уморени, заради ограничения хранителен режим или консумацията на нездравословни храни, овесената каша е отличен избор преди посещаване на залата за упражнения. За щастие кашата съдържа бета-глутен, който стимулира имунната система и подобрява цялостното здраве.

Помага за здравето на сърцето

Упражненията са важна част от всеки план за загуба на тегло, но за да издържите натоварването трябва да имате здраво сърце. Когато добавите овесена каша към хранителния си режим ще подобрите физическата активност на сърцето. Според проучване, проведено в Харвардския университет, мъжете, които се ежедневно консумират пълнозърнести храни понижават с 29% риска от сърдечна недостатъчност.

Овесена каша е вкусна

Когато спазвате диета е от ключово значение да се храните със здравословни продукти. По този начин лесно ще загубите излишното тегло и ще се предпазите от изкушенията на любимите захарни продукти.

Овесена каша има разнообразни ползи за здравето и понижаването на теглото, затова ако не сте заменили висококалоричните продукти с тази вкусна и здравословна закуска е време да го направите.