Писането на текстове, особено на ръка, подобрява мозъчната функция, увеличава интелекта и паметта, помага за решаването на проблеми и за намирането на нови идеи.

Защо писмото е толкова полезно и как да получите всички негови предимства?

Какво усещате, след като прекарали няколко часа в писане на текст, статия, нова глава? Ако се чувствате отпочинали, пълни с енергия или дори по-вдъхновени, отколкото в началото, вие не сте сами.

Множество хора твърдят, че писмото влияе на това как се чувстват как мислят и как гледат на различните неща. И истината е, че написването на текстове влияе на мозък много повече, отколкото ни изглежда. И нека да разберем как именно.

Писмото подобрява паметта

Случвало ли ви се е да си записвате списък със задачи или телефонен номер, а когато е необходимо да позвъните някъде или да направите нещо се оказва, че отлично помните това и няма нужда да си записвате?

Това не е случайно. Когато си записвате нещо, задействате група клетки във височинния дял, известен като ретикуларна активираща система. В резултат вашият мозък увеличава концентрацията върху записваната информация.

Клишетата спират развитието

Чели ли сте някога текст, който почти изцяло се състои от клишета? В такива моменти изглежда, че мозъкът съвсем се е изключил.

В това има известна истина. Четенето и писането на клишета намаляват възможностите на вашия мозък, като това не се отнася до визуалните елементи и метафорите. Така че постарайте да избягвате клишетата по време на писане.

Воденето на дневник подобрява здравето

Някои от нас си водят дневник, за да си записват всичко, което им се е случило през деня, да изхвърлят на хартия всички свои емоции и преживявания и да запазят идеите за бъдещето.

Ние знаем, че воденето на дневник спомага за справянето с неприятните събития, за преживяването на огорчението и стреса, но всъщност предимствата на воденето на дневник са много по-значителни.

Изследователи от Тексаския университет установили, че воденето на дневник способства за усиленото образуване на Т-лимфоцити. Това са имунните клетки, които помагат на организма за справянето с инфекциите.

Има и научни доказателства, че воденето на дневник развива дясното полукълбо на мозъка. А как тогава дясното полукълбо е отговорно за творческите способности? Когато лявото полукълбо е заето с работа, се активира дясното и създава нещо креативно, фантастично и чувствено.

Влияние на писмото върху интелекта

Не е възможно да се говори за писането и да не се спомене, че това занятие ви прави по-умни. Написването на текстове увеличава яснотата на ума така, както никога не го прави словесното общуване.

Писането по някаква тема изисква по-задълбочено разбиране, отколкото ако се води разговор по нея. Преди да напишете нещо е необходимо да размислите, да подредите мислите си и едва след това да превърнете внимателно обработената информация в текст.

Ако сте писател, вероятно имате впечатляващ речников запас. Можете да благодарите за това на своето занятие. В процеса на написването на текстове ние забелязваме, че думите и фразите, които използваме са еднакви, това ни кара да търсим все нови и нови такива.

Премахнете клавиатурата

Физическият акт на написването – с ръка върху хартия, задейства вашият мозък по 3 различни начина. Вие използвате фината моторика, за да вземете химикалката и да пишете, вашият мозък работи, разпознавайки линиите и формите, създаващи всяка буква и вие осъзнавате всяка дума, сформирана в мозъка.