Учените неотдавна установиха, че силата на волята е напълно измерим ресурс. В процеса на използването си тя се изтощава. Когато човек консумира определени храни тя се увеличава.

Замисляли ли сте се колко желания изпитва средностатистическия човек в големия град в рамките на деня?

Учени от университета на Вюрцбург наскоро отговориха на този въпрос с изключителна прецизност. 200 души в рамките на седмица носили в себе си специално програмирани смартфони, които периодично издавали дразнещ звук, след който участниците в експеримента трябвало да съобщават на учените, искат ли нещо в този момент и какво именно.

Установило се, че около ¾ от времето на бодърстване съвременният жител на мегаполиса изпитва желания, които, уви, са изключително примитивни. Най-често хората искат да хапнат нещо.

На второ място желаят да поспят. На трето място – да се разсеят с някаква компютърна игра или да проверят какво се случва в профилът им в социалната мрежа. Най-накрая, на непрестижното четвърто място се намират сексуалните фантазии.

Разбира се, ние и без немските учени прекрасно знаем, че достигането до нирвана е още много далеч, а също и ада с него. Нас ни интересува друг любопитен факт – 1/3 от всички изпитвани от съвременния човек желания се признават за вредни и той се опитва да им се противопостави – при това най-добре му се получава да се откаже от сън, секс и от случайните покупки, а най-трудно за повечето от нас е да се справим с отлагането на работното място.

Получава се така, че ¼ от нашето време ние разходваме да се съпротивляваме на изкушенията, използвайки своята сила на волята.

Воля за победа

Какво е това? Американският професор Рой Баумайстер твърди, че силата на волята е основополагащо качество в съдбата на съвременния човек. Кариера, здраве, семейство, спестявания за пенсия и брой на приятелите – всичко това се определя именно от тази сила на волята.

По принцип, твърдението звучи логично, тъй като само и единствено сила на волята ни кара да работим, докато свършим работата и да не нагрубяваме работодателя си.

Тя също така ни кара да отидем в спортната зала, помага ни трезво да оценим последствията от семейния скандал и да простим, когато ни се иска да се качим в колата и да си отидем завинаги от този ад.

Най-накрая именно със силата на волята ние в дъждовна вечер можем да оставим вечерята и току що сваленият сезон от любимия си сериал, за да помогнем на свой приятел, който се е скарал с шефа си, жена му го е изоставила и се кани да изпие всички свои спестявания.

Разбира се, не е изключено, както човек се чувства щастлив във всяко отношение и изведнъж да дойде време да се пенсионира и тогава да осъзнае, че животът му просто си е отишъл.

Дозата глюкоза

Професор Рой Баумайстер установил, че удовлетворяването на желанията и отдаването на удоволствията изобщо не влияе на силата на волята, но тя явно се увеличава от ситият стомах.

Няколко експеримента на доктор Натана Де Уолла, в които на доброволците била давана лимонада със захар и неин заместител потвърдили – дозата глюкоза, приета преди изпитание, значително повишава силата на волята на човека и му помага дълго време да взема ефективни решения.

Впоследствие в центъра Тод Хезертон били проведени подобни опити, при които бил сканиран мозъка на доброволците.

Резултатите от скенера показали, че глюкозата способства за отслабването на активността в т.нар. мозъчни центрове на удоволствията, които отговарят за предразположеността на човека към получаването на незабавна награда и повишават активността на центровете, които контролират импулсивното поведение.

Тоест глюкозата ни помага да отложим получаването на бързото и очевидното и да изберем по-печелившата дългосрочна стратегия, а това се обуславя от силата на волята.