С първите по-съществени захлаждания случаите на остри вирусни инфекции значително се увеличават.

През летните месеци децата прекарват от сутрин до вечер са навън, а след като температурите вече се понижиха все по-често стоят в затворени помещения, където вирусите се разпространяват доста по-лесно.

Алергия и грип при деца – опасна комбинация

С началото на отоплителния сезон, положението още повече се влошава, и болните ще започнат да нарастват още по-бързо.

Във въздуха в помещенията на детските градини се разнасят множество вируси – от обикновени респираторни до агресивни грипни щамове.

През този епидемиологичен сезон най-активни ще са 4 грипни щама. Затова и те влязоха в състава на 4-валетната ваксина. Това са Брисбейн, Канзас, Колорадо и Пукет.

Важно е да знаем как да защитим детето от болести и как да му помогнем, ако вече се заразило с вирус. Най-полезна е тази информация за родителите, чиито деца са с потвърдени алергични заболявания.

При алергии децата боледуват много по-често и дори лека простуда при тях преминава доста по-тежко от обичайното.

Особености на остри вирусни инфекции и грип при деца с алергии

Дихателните инфекции при деца с хронични заболявания и функционални нарушения възникват по-често, протичат по-усложнено и с голяма вероятност водят до нежелани усложнения. Защо се случва така?

Връзката алергии и вируси формира затворен кръг. Алергиите значително увеличават възприемчивостта на детето към вируси, повишава се също и риска от развитие на усложнения.

На свой ред вирусът способства за възникване на атопичен процес, като така се обостря основното заболяване – грип или настинка.

Към това най-често се добавят алергични реакции към продуктите от разпада на микроорганизмите и на използваните срещу тях медикаменти.

Формира се порочна зависимост, когато едно заболяване предизвиква и засилва друго. Затова за децата с алергии е важно да се подбере правилно лечение.

Как да помогнем и да не навредим на дете с алергия

За укрепване на защитните сили на организма и при алергии са подходящи всички методи, каквито и за деца без подобни проблеми. И те са всеобщо известни и лесни за изпълнение:

  • Балансирано хранене;
  • Спазване на хранителен режим;
  • Пълноценен отдих;
  • Физическа активност;
  • Закаляване;
  • Поддържане на оптимална температура у дома и влажност, проветряване;
  • Разходки на чист въздух;
  • Спазване на хигиена.

Почти винаги се предписва медикаментозно укрепване на организма за по-бързо справяне с болестта и за избягване на усложнения.

За съжаление, антивирусните препарати, които са подходящи за деца, са много малко. Сгъстителите, консервантите, стабилизитори, които присъстват в почти всички популярни антивирусни средства, могат да предизвикат алергична реакция.

За това за по-подходящи за деца с алергии са препаратите под формата на сироп или прах с неутрален вкус, които не съдържат оцветители.

Когато вкусът на противовирусното средство е неутрален, то е подходящо за деца, за които е показно ограничение на приема на въглехидрати. В такива сиропи и прахчета е желателно подсладителят да е фруктоза, а не захароза.

Такива препарати под формата на сиропи и прахчета са ефективни срещу повечето провокатори на остри вирусни инфекции, сред които и различни щамове на грипния вирус.

Педиатрите ги изписват за профилактика, лечение и предотвратяване развитието на усложнения при децата след навършване на година.

Укрепването на организма не заменя ваксината

Разбира се, те не заменят ваксината, която е единственото средство, което може да осигури гаранция, че ако детето се разболее в детската градина от грип, то болестта ще протече по-леко или почти безсимптомно.

При алергии това е особено важно, тъй като малките деца са с все още неукрепнала имунна система, която освен това реагира и анормално на някои вещества.

Това може да допринесе за допълнително усложняване на състоянието. Друго спасение от евентуално развитие на тежка пневмония, която се лекува много трудно, освен стандартната противогрипна ваксина, към момента няма.

Прахчета, сиропи, лекарства те са само помощни средства, които могат да помогнат за укрепване на детския организъм, но и да предотвратят грип и вирусни инфекции.