Известно е, че наличието на повишено тегло, в частност мазнините в областта на корема, увеличава нивото на възпаление в човешкия организъм и стимулира развитието на няколко хронични заболявания, включително и на рак.

Поради тази причина учените търсят възможности за промяна на начина на живот, с цел понижаване на риска от развитие на заболявания.

Например, изследователите от Финландия решили да проучат влиянието на Скандинавската диета, която се нарича и Нордическа, върху възпалението в самата мастна тъкан. За тази цел била определена функцията на 128 гена, които се асоциират с възпалението.

Изборът на диета не е случаен, защото Скандинавската диета неотдавна получи потвърждение в научния свят като близка до Средиземноморската по своето влияние върху организма на човека.

Особеното на това изследване се заключавало в това, че постигането на бърза промяна на теглото е доста трудна задача, а често понижаването на възпалението без изменение на телесната маса , може да бъде един от начините за намаляване на риска от развитие на заболявания, както и за облекчаване на техните пристъпи.

В експеримента участвали 2 групи на средна възраст както мъже, така и на жени, като при тях били открити метаболитни нарушения – наднормено тегло, увеличени нива на кръвната захар или хипертония. Също така участниците били с индекс на телесната маса не повече от 38 и нива на С-реактивния белтък не повече от 10 единици.

В експеримента общо взели участие 56 души.

В периода от 18-та до 24-та седмица половината от участниците съблюдавали Скандинавска диета, а другата половина се хранели с продукти с ниско съдържание на фибри, преработени пшенични продукти, масла със съдържание на транс-мазнини, а риба употребявали много рядко.

Същевременно сериозно изменение на теглото по време на експеримента не било наблюдавано в нито едната от двете групи.

В края на експеримента учените измерили показателите за възпаление в организма на участниците и установили увеличаване на активността на 128 провъзпалителни гени, особено свързани с имунната функция на организма:

• Лигандите на имунната защита CD97, необходими за привличане на левкоцити и макрофаги в огнището на възпаление;
• Адаптивен имунен отговор, свързан с възпаленията – интерлевкин-32, рецептор на интерлевкин-6;
• Активни форми на кислорода – фактор на неутрофилите 1.

От резултатите от експеримента, учените направили следните заключения:

• Скандинавската диета способствала за понижаване на нивото на възпалителните гени в мастната тъкан на доброволците, дори без изменение на количеството на мастните отлагания;
• Обичайната диета, съответстваща на храненето на обикновения гражданин на Финландия, довела до увеличаване на провъзпалителните гени, като така допълнително се увеличил рискът от развитие на хронични заболявания.

Скандинавската диета се състои от следните хранителни продукти:

• Пълнозърнести храни като ръж, ечемик, овес, съставляващи не по-малко от 25% от дневния порцион;
• Зеленчуци – включващи зеле, бобови и кореноплодни;
• Плодове – ябълки, круши, сливи;
• Ягодоплодни като ягоди, черна боровинка и касис;
• Масло от рапица – за приготвяне и на ароматизация;
• Немазни млечни продукти;
• Риба – повече от 3 пъти седмично;
• Птиче и друго немазно бяло месо или такова от дивеч;
• Никакви подсладени напитки;

Скандинавската диета е изключително добър вариант, ако човек не чувства необходимост да сваля килограми, а просто усеща, че тялото му е възпалено повече от нормалното. И именно с помощта на този хранителен режим е напълно възможно преодоляването на този проблем.