Имуноглобулините или антителата – вероятно вие сте чували нещо за тях? А може би и правилно предполагате, че са свързани с имунитета? Но какво са имуноглобулините и защо са нужни – знае далеч не всеки. Във всеки случай смятаме, че е необходимо да се внесе яснота по тези въпроси. И така…

Какво са имуноглобулините?

Не желаем да превръщаме разказът за антителата в сложен урок по химия, затова ще кажем просто – имуноглобулините са специфични белтъци, които се образуват от лимфоцити и участват във формирането на имунитета.

Имуноглобулините реагират на проникването в организма на чужди за него вещества и микроорганизми, като ги неутрализират и възпрепятстват тяхното разпространение.

Срещу бактериите, вирусите и другите патогенни агенти те образуват свои „персонални“ антитела. Тоест антистафилококов имуноглобулин не би помогнал при заболявания, предизвикани от други микроорганизми.

В тялото на човека имуноглобулините се намират на повърхността на В-лимфоцитите, присъстват в кръвния серум, в течностите в тъканите, а също и в секретите образувани от жлезите на лигавиците. Различните класове антитела осигуряват всестранната защита на организма от заболявания, образувайки хуморален имунитет.

В човешкия организъм се срещат 5 класа имуноглобулини G, M, A, E, D. Един от друг те се отличават по състав на аминокиселините, структурата, разпространеност и някои функции.

Функции на имуноглобулините

Основните са:

• Разпознаване на чуждите за организма вещества – микроорганизми или техните токсини;
• Връзка с антигените и образуването на имунен комплекс;
• Участието в отстраняването или унищожаването на образувалите се имунни комплекси;
• Защита на човек от повторно инфектиране. Имуноглобулинът срещу прекарани заболявания дълго време, понякога за цял живот, се запазва в организма, предпазвайки човек от повторно инфектиране.

В някои случаи започват да се образуват „дефектни“ антитела, които атакуват собствения организъм. Този процес е характерен за автоимунните заболявания, като системната червена вълчанка, ревматоиден артрит, склеродермия и много други.

За такива пациенти е препоръчително вътревенозно въвеждане на имуноглобулини с цел повишаване концентрацията на антитела в кръвта до физиологично ниво с цел предотвратяване на инфекциозни заболявания и създаване на пасивен имунитет.

Какво се определя чрез анализа на имуноглобулините?

Както вече посочихме, имуноглобулините се намират в кръвния серум на човека.

По количество и активност на антителата могат да се открият такива заболявания като морбили, ламблиоза, хелминтоза, туберкулоза, хепатит С, хеликобактерии и други патологии. Изследването на антителата в кръвта може да отговори на следните въпроси:

• Има ли в организма конкретни бактерии, вируси и ако да в какво количество;
• Способен ли е имунитетът самостоятелно да се справи с инфекциите, необходими ли са допълнителни лекарствени средства;
• Да се определи стадия и да се прогнозира изходът на инфекциозното заболяване;
• Има ли в кръвта онкомаркери за злокачествени клетки при подозрение за онкологично заболяване;
• Заради кой антиген у човек възниква алергия;
• Как майчиният организъм възниква на плода;

Важно!

Повишените нива на имуноглобулин Е свидетелства за същинска алергия. Продължителната кашлица, обструкцията е възможно да е алергична природа. Важно е да не се пропуска бронхиалната астма.

Имуноглобулините в медицината

Препаратите с антитела, получени от нормален или имунен серум и кръвна плазма, днес се използват изключително широко в медицината. Те са предназначени за пасивен антитоксичен, антибактериален или антивирусен имунитет у човека, нуждаещ се от защита от инфекции или други потенциално опасни вещества, притежаващи свойства на антигени.