На всички им е известно, че депресия може да се случи с всеки. Може да продължи няколко дни, и човек може да се потопи в униние и безразличие, а може и да се задържи не за дълго време и дори да промени начинът на живот.

Докторът по психология Маргарет Веренберг изучавала психодрама. В миналото помагала на пациенти да се отърват от наркотична и алкохолна зависимост.

Веренберг – автор на 5 сериозни книги за тревожните разстройства и депресиите, които се специализират за лечение на пациенти с такива заболявания.

За да преодолеем страховете си и да излезем от депресивното състояние, трябва да направим малка крачка – да намерим този, който ще се погрижи за вас и ще ви помогне да се придвижите напред.

И тук не става дума за диагнозата клинична депресия или за склонност към самоубийство. А за тези, които имат малко житейски сили и не изпитват удоволствие от живота.

Страхът съпровожда депресията

За повечето психотерапевти е ясно, че тревогата и депресията вървят ръка за ръка. Често се наблюдават едновременно тревожно разстройство и депресия.

В такива случаи първо се проявява тревога. Когато човек се страхува и се бои да не се разочарова, се страхува да не допусне грешка, страда заради здравето си – това изглежда като депресия. В своя живот най-вероятно сте се срещали с хора, които съответстват на това описание.

Например, бащата бил толкова критичен, че синът се страхувал, което дори не може да изглежда като похвала по свой адрес.
Той така се страхува от неуспехи, че дори не се опитва нещо да направи.

Тя вече е стара и толкова се страхува, че дори не моли за помощ, за да слезе в трапезарията за обяд при приятелите.
Такива опасения пречат на човек да живее, да чувства живота във всичките му проявления.

Страховете ни пречат да отидем на среща и да постигаме успех в работата. Страхът отслабва човека и го изолира от другите по време на хранене. Много трудно е да признаем страха си.

Ако човек не признава това, тогава страхът става причина за депресия. Всеки път, когато всички тези страхове удържат победа над човека, тяхната сила се увеличава.

И всеки път, когато се поддаваме на страха, се чувстваме по-малко способни, по-малко компетентни, те лошо мислят за себе си – с други думи се намират в депресивно състояние.

Смелостта помага да излезем от депресивно състояние

Днес се продават няколко популярни книги за смелостта:
• За смелостта да бъдеш велика личност;
• Да се обърнеш с лицето към миналото;
• За смелостта да постигаш успех;

Този род книги се използват неслучайно с популярност. Когато човек развива смелост, това му помага бързо да се справи с депресията.

Но често така се случва, че тогава пренебрегва помощта на другите. Отказва се от помощта на тези, които могат да го подкрепят, дори тогава когато е страшно, и оказва съдействие, когато нещата стигат не до там, до където ни се иска.

Молбите за помощ са нужни и важни

Защо трябва да помолиш за помощ, когато се развива смелост?

Първо е нужна голяма смелост, за да погледнеш без всякакви оправдания.
Второ, когато споделяте своите преживявания със знаков човек, това вече обнадеждава, защото виждате – продължава да се грижи за вас.