Какво всъщност се случва с косата, когато остаряваме? Интересни данни за стареене на косата и препоръки как да съхраним нейната младост и красота, в новата ни статия. 

Стареене на косата – какво се случва и как да го предотвратим

1.На старта – поява на бяла коса

Първите бели косъмчета се появяват още след 30 години. Тази възраст фризьорите определят като превратна точка. Но за някои може да настъпи по-рано, за други по-късно, и виновна за това най-често е генетиката.

Ако косите на вашата майка са започнали да посивяват след 20 години, най-вероятно и вас ви очаква подобна участ. Но това не трябва да ви разстройва, във века на козметичното изобилие съвсем не е трудно да се замаскира сивата коса.

Освен генетиката свой принос в ранното стареене на косата имат навиците и начина на живот. Честото излагане на стрес, хроничното недоспиване, наблягане на fast food-a и липсата на хранителни вещества – витамини, полезни мазнини, антиоксиданти, а също и сериозни заболявания – форсират стареенето на организма, а заедно с него и стареенето на косата.

За отлагане на появата на признаците на възрастта следва да се придържаме към принципите на здравословния начин на живот. Специално внимание следва да се обърне на грижата за косата.

Производителите на козметични продукти разработват специални линии за коса с отметка „anti-age” – хранителни маски, лечебни серуми, шампоани и кондиционери.

Те съдържат комплекс от витамини, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които помагат на косата да изглежда по-дълго време привлекателна.

Популярна заблуда, че един откъснат бял косъм води до появата на нови 2. Това не отговаря на действителността. Въпреки това, премахването на „провинилите” се косъмчета. По-добре да се замислим за смяна на използваните козметични средства.

2.Оредяване на косата и загуба на обем

С времето осъзнаваме, че косата ни остава все по-малко. И това наистина е така. Косата започва да оредява в областта на слепоочията, след което линията на растежа се измества към горната част на главата.

Въпреки разпространеното мнение обаче, виновен за това не е активен косопад, а съвсем други процеси. На мястото на окапалите косми, закъснява поява на нови, с други думи – цикълът на обновяване на косата се забавя.

След 40 години – усреднената възраст за оредяване на косата, козметичната грижа следва да се допълни със средства за локално въздействие, които стимулират растежа на косата.

Притокът на кръв ще събуди спящите луковици и ще спомогне за ускоряване на растежа на косата.

2 други ефективни метода са с отпускащ масаж на скалпа с базово масло преди лягане, препоръчително е практикуване на аромаразресване. Леката стимулация е подходяща за скалпа, и за косата.

3.Накъсване на косата и цъфтене на краищата

С възрастта организмът губи способностите си да образува меланин. Забавя се синтеза на кератин – структурен белтък, който отговаря за силата, здравината и еластичността на косата.

Външно това се проявява с изтъняване на косата, лесно се заплита и трудно се поддава на оформяне, краищата започват да цъфтят.

За предпочитане е използване на козметични средства с кератин – шампоани, серуми, филъри и ампули, те спомагат за укрепване на косъма и предотвратяват появата на цъфтящи краища.

Също така е желателно да внесем и някои промени в начина на хранене. Следва да се употребяват повече белтъчини, желязо, витамин С и витамин В12. Полезни са млечните продукти с нормална масленост, черен дроб и кисело зеле.

4.Повишена чувствителност на скалпа

Много жени забелязват, че с възрастта косата все по-лесно се разрошва. Най-често причина за това е злоупотреба със средствата за оформяне на прически.

Колкото повече жената желае да скрие измененията от възрастта, толкова по-видими са те за околните.

Решението е да спрем с ежедневното миене. Шампоанът е желателно да се смени, като за предпочитане са безсулфатните средства, подбрано по типа кожата на главата.

5.Загуба на блясък

За разлика от натуралният цвят, сивата коса не отразява светлината в такава степен, както прави пигментираната коса. Затова и сивата коса изглежда безжизнена.

В такива случаи се препоръчват тониращи състави, които спомагат за възвръщане на естествения блясък.