Ако в наследството от вече отминалата зима са ни останали не само приятни спомени, но и няколко излишни килограма, пролетта е най-подходящото време, за да се избавим от ненужното.

На помощ идват характерните за този сезон храни. Те способстват за естествено понижаване на теглото, а също и насищат организма с необходимите му витамини и полезни минерали.

Най-полезните за фигурата пролетни храни

1.Лапад – един от първите листни зеленчуци

Това е един от първите листни зеленчуци, който ни радва през пролетта. Неговите нежни листа имат леко кисел вкус, но са богати на множество полезни вещества – витамини А, С, Е, РР, К и група В, а също и на минерали като калий, цинк, магнезий, натрий желязо.

Лападът спомага за нормализиране на обмяната на веществата, оказва мек слабителен ефект и като цяло спомага за подобряване на функцията на стомашно-чревния тракт.

Единственият недостатък на този зеленчук е, че способства за повишаване на апетита. Затова трябва да следим колко ядем и да се стараем да не преяждаме.

2.Аспержи – само 20 килокалории на 100 грама

Този зеленчук е с много ниска калоричност, а също се смята за един от най-балансираните по хранителна стойност зеленчуци. В допълнение към витамините А, С, Е, К и В6 аспержите са богати на калций, мед, фолиева киселина и желязо.

Това е превъзходен източник на фибри и растителни белтъци, които дават дълго усещане за ситост, така помагат за справяне с желанието ни да похапнем нещо вкусно.

Отчитайки всичко това, употребата на този пролетен продукт има редица потенциални предимства, сред които отслабване и подобряване на храносмилането.

3.Спанак – нежен вкус и аромат

Този зеленчук може да е достъпен през цялата година, но само през пролетта притежава толкова нежен вкус и аромат. Спанакът се отличава с богат състав – това е превъзходен източник на белтъчини, а също съдържа и най-важният минерал желязо.

Съдържа и магнезий, който спомага за подобряване състоянието на нервната система, витамини А и С, плюс витамин К, който помага на костите да задържат калций.

В зеленчука са открити вещества за потискане на апетита, наречени тилакоиди. Учени от Шведски университет доказват, че богатите на тези съединения храни, могат осезаемо да потиснат апетита и така да спомогнат за отслабване. Но е желателно спанакът да се яде преди закуска, най-добре под формата на смути.

4.Гъби – богати на растителен белтък

Тяхната сочна и месеста част е богата на фибри и хранителни вещества, сред които са и растителни белтъци, но в сравнение с месото е с по-малка калоричност.

Всичко това прави този продукт отличен избор за тези, които желаят да поотслабнат по случай настъпилата пролет.

За най-популярна пролетна гъба се смята смърчулата. Разпознава се по закръглената шапка, конусовидната или яйцевидната форма, напомняща на набръчкана от влагата кожа.

Тези гъби са източник на желязо, мед и витамин Д, който не ни достига през зимата, заради повечето мрачни дни и слабото слънце.

5.Репичка – ключ към отслабването

Разноцветните зеленчуци са ключ към отслабването, и репичките не са изключение. Своят червен оттенък те дължат на антоцианите и фитохимическите вещества, които спомагат за изгаряне на мастните отлагания.

Репичките са богати и на витамин С, антиоксиданти, спомагащи за контрол на нивата на холестерол в кръвта, спомагащи за понижаване на свободните радикали. И освен това играят ключова роля в образуването на колаген, така необходим за красива и млада кожа.

6.Листна салата

Някои от тези овощни култури са достъпни през цялата година, но именно през пролетта можем да получим максимум полза от тях – изобилието от сортове поразява въображението. А нюансите на вкуса не оставят равнодушен, дори и най-заклетият кулинар.

Листната салата – това е добър източник на фибри, който осигурява по-добро насищане. Има и полифеноли, играещи роля не само за понижаване на теглото, но и за профилактика на много заболявания.

7.Зелен фасул – малки зърна, ценни хранителни вещества

Тези малки зърна са своеобразна опаковка за невероятно голямо количество хранителни вещества. В тях се съдържат растителни белтъци и фибри, минерали, като манган, селен, калий, мед и магнезий, а също и витамини – фолиева киселина и витамин К.