В САЩ провеждат уникален експеримент с хора – 8 седмици диета от достъпни продукти, пълноценен сън и умерено физическо натоварване намалявали биологичната възраст с 2 години.

Преди това подобни резултати по подмладяване били получени едва след експерименти с продължителност не по-малко от година. Всъщност са необходими само няколко месеца да спазваме режим, и то съвсем не е обременителен, за да станем нови хора.

Това, че се чувстваме по-здрави и изглеждаме по-млади е гарантирано. С голяма вероятност у нас да се събуди вкусът към здравословния начин на живот и ще започнем да се придържаме към подмладяващите правила и впоследствие.

В изследването, публикувано в списание Aging участвали 43-ма мъже на възраст от 52 до 72 години.

Как подмладяването да стане възможно

В основата на стареенето стои процес, открит през 60-те години на миналия век, и е познат като метилиране – в нашите гени с възрастта се натрупват метилни клетки, и колкото повече са, толкова по-силно пречат на гените да работят.

Резултатът е, че „добрите” гени могат да започнат да работят по-бавно или да блокират напълно, а т.нар. лоши да започнат да работят по-силно. Затова и хора с гени на дълголетници могат да живеят по-малко, отколкото им е заложено.

И напротив, тези чиято наследственост не е толкова добра, могат да излъжат съдбата си и да живеят по-дълго, като само се хранят правилно и спазват други лесни правила.

На основата на анализа на метилните клетки през 2013 г. е измислен часовникът на метилирането, който е използван в експеримента.

Правила за подмладяване

Как да се храним

Всяка седмица е необходимо да ядем черен дроб – 3 порции, като всяка трябва да е по 100 грама, около 5-10 яйца, по-добре от свободно отгледани кокошки или обогатени с омега-3.

Храненето за всеки ден трябва да се състои от:

 • Тъмнолистни зеленчуци, сурови – по 2 порции дневно;
 • Зеле, спанак, рукола, но не и салатите – айсберг или други салатни смески;
 • Зеленчуци от семейство Кръстоцветни – сурови по 2 порции на ден – броколи, брюкселско, кълнове горчица, салата крес.
 • 3 порции зеленчуци с различен цвят, но като се изключат белите картофи и царевицата;
 • 1-2 средни глави цвекло;
 • 4 супени лъжици тиквено семе или масло от тиквено семе;
 • 4 супени лъжици слънчогледово семе, или нерафинирано слънчогледово масло.

Една порция от следните продукти, това е необходимо за регулация на метилирането:

 • ½ чаша ягодоплодни – ягоди или боровинки, за предпочитане сини, и ако може – горски;
 • ½ чаена лъжичка розмарин или ½ лъжичка куркума;
 • 2 средни по големина скилидки чесън или 2 чаша зелен чай, варене за 10 минути;
 • 85-90 грама животински белтъци – за предпочитане са от животни на растителна храна, тревопасни.

Общи препоръки за подмладяване на целия организъм

Основната е наблягане на растителна храна и да пием вода, разбира се, да не се прекалява и в тази посока, организмът обича всичко да е умерено. По възможност е добре интервалът между последно хранене да е 12 часа. Не е задължително всеки ден да е така, но е достатъчно да опитваме поне по веднъж два пъти седмично.

Физическите упражнения трябва да са поне по 30 минути по 5 пъти седмично, тяхната интензивност трябва да е 60-80% от максималната възможна за нас като натоварване.

Сънят е препоръчително да бъде не по-малко от 7 часа на ден. За намаляване на стреса в ежедневието се препоръчва дихателна гимнастика, медитация и т.н.

Часовникът на метилирането или епигенетичен е най-точният за човешкия живот, тъй като показва много точно биологичната възраст по-добре от дължината на теломерите, нивото на хормоните и т.н. Какво означава това?

Например, по лична карта човек да е на 50 години, а организмът му да е вече като на 70-годишен, тоест има и биологична възраст.

Часовникът на метилирането се определя от 353 метилни клетки в нашите гени, те са най-важните за стареенето . С тяхна помощ може да се определи биологичната възраст на целия организъм, тъй като всички органи и тъкани стареят с различна скорост.