Ако останете без интернет, постарайте се да не се разстройвате, а да опитате да получите удоволствие.

Какви са ползите от внезапното спиране на социалните мрежи

На 4 октомври на близо 3 млрд. интернет потребители бе наложен принудителен цифров детокс, заради глобалния срив в работата на Facebook за 6 часа преустановиха функционирането си социалните мрежи и чат приложенията.

Тази ситуация докара много хора до ръба на паническа атака, и не само защото тяхната работа и социален живот са напълно свързани с Facebook, Instagram и Whatsapp.

От цифрова зависимост, както показват изследванията, страда по-голямата част от населението на развитите страни.

Не са малко тези от нас, които не си се представят без своя смартфон, таблети, лаптоп, което може да доведе до психологически, физиологични и социални проблеми – хроничен стрес, нарушения на съня, депресия, повишена тревожност, недоволство от себе си, от собствената външност и от собствения си живот, и т.н.

Същевременно, ако можете поне за кратко да си устроите цифров детокс, или пък по неволя да останете без интернет, то ще получите множество ползи за своите физическо и психическо здраве, и животът ни сякаш ще стане по-разнообразен:

1.Спокойствие и връзка с реалността

Безкрайното обновяване или скролване на новинарската лента, харесвания, публикации, проверка на имейла, писане на съобщения в чат приложенията – всичко това е източник на стрес, тревога и нервно напрежение. Спрете за малко, свалете слушалките, огледайте се на около, фокусирайте се върху настоящето, и ще ви стане по-леко.

2.Повдигане на самооценката

Социалните мрежи ни карат постоянно да сравняваме себе си и своя живот с този на другите хора, и то не в наша полза. Това разваля настроението, кара ни постоянно да сме недоволни от себе си, как изглеждаме, как живеем, и дори може да доведе до депресия. Оставайки без такова криво огледало като социалните мрежи, можем отново да получи удоволствие от живота и да се радваме на това, което имаме.

3.По-пълноценен сън

Когато гледаме екрана на смартфона вечер, преди да си легнем или в леглото, излъчваната от него светлина влияе на мозъка, като се нарушава механизмът на образуване на хормона на съня – мелатонин. Резултатът е, че мозъкът остава активен, не може да се отпусне и да заспим.

Хроничният сън много неблагоприятно се отразява на настроението и на здравето.

4.Подобряване на здравето

Когато сме като залепени за смартфона по няколко часа на ден, това може да доведе до главоболие и проблеми със зрението – очите се напрягат твърде много, започва сълзене, или може да се появи усещане за сухота в тях.

Освен това страда стойката, тъй като докато гледаме към екрана главата ни е постоянно наведена напред. Това може да доведе до болки в шията и в кръста.

5.По-висока продуктивност

Когато нищо не ни разсейва от нещата, които трябва да направим, ще можем да се съсредоточим само върху тях.

6.Среща със стари приятели и намиране на нови

Когато сме лишени от възможност да поддържате социални контакти чрез социалните мрежи, ще ни се наложи да ги търсим в реалността.  Разбира се, това няма да стане от днес за утре, а по-скоро постепенно, но пък сривът в социалните мрежи бе за кратко. Това не пречи сами да устройваме такива почивки от социалните мрежи и да не влизаме в тях, например, за уикенда, или вечер, докато се прибираме от работа.

7.Ново хоби, отделяне на повече време за себе си

Електронните устройства изискват от нас много време, и затова внезапното прекъсване на интернета или оставането без тях, оставя такава голяма празнина, която можем да запълним с четене, спорт, разходки, плуване, общуване с приятели и т.н.

Накратко, цифровият детокс това е пътят към това да започнем отново да се наслаждаваме на живота. Да живеем в момента, да чувстваме връзка с целия свят и хората около нас, да станем по-спокойни, да имаме време за неща, които ни харесват и наистина имат значение за нас – какво още е нужно за щастие.