Много хора си задават въпроса – „Колко по-полезно е козето мляко в сравнение с кравето?“ В много държави по света козето мляко се предпочита пред кравето. Дори в САЩ козето е по-популярно от кравето.

България това не е така, поради сравнително по-високата цена на козето мляко в сравнение с кравето. Но козите ядат по-малко и заемат по-малко площ, на тях не са им необходими големи пасища и тези едно животно може напълно да обезпечи нуждите на едно домакинство от мляко.

Освен това козето мляко се смята за по-лесно усвояемо и по-малко алергенно в сравнение с кравето. На какво се дължи по-добрата репутация на козето мляко? За тази цел ще сравним тези два вида мляко по съдържание на хранителни вещества.

Мазнини – козето мляко съдържа около 10 грама мазнини в чаша от 250 мл. в сравнение с 8-9 грама в пълномасленото краве мляко. Много по-лесно е да се намери обезмаслено краве мляко, отколкото козе такова. За разлика от кравето мляко козето не съдържа аглутин.

В резултат на което мастните глобули в козето мляко не се слепват и така то е по-лесно за храносмилане. Както и кравето мляко, козето е с ниско съдържание на незаменими мастни киселини.

Но все пак е установено чрез лабораторни анализи, че козето мляко съдържа повече линолова и арахидонова киселини, които се причисляват към групата на есенциалните мастни киселини. Съотношението между ненаситени и наситени мастни киселини е по-добро в козето мляко, поради тази причина то много по-много се смила от чревните ензими.

Белтъчини – под действието на стомашните киселини от козето мляко се образува подобно на извара консистенция, като така белтъците, които то съдържа, се усвояват бързо и лесно. Теоретично това бързо преминаване през стомаха, прави козето мляко много полезно за децата и бебетата, които не приемат краве мляко.

Козето мляко също има предимства, когато става дума за алергии. То съдържа само следи от алергенния белтък алфа-S1-казеин, който присъства в кравето мляко. Козето мляко повече наподобява човешката майчина кърма, но и кравето и козето съдържат аналогични нива на алергенния белтък бета-лактоглобулин.

Научните изследвания не установиха понижаването на заболеваемостта от алергии при хранене на кърмачетата с козе мляко. Но на практика наблюденията на майките и данните от научните изследвания си противоречат. Някои жени са убедени, че техните деца понасят козето мляко по-добре. Смята се, че майките са по-обективни по отношение на реакциите на децата си, отколкото научните изследвания.

Лактоза – козето мляко съдържа по-малко лактоза /4.1% срещу 4.7% при кравето/. А това няма как да не бъде важно за хората с непоносимост към лактоза.

Минерални вещества – макар че минералното съдържание на козето и кравето мляко е почти еднакво, козето мляко съдържа 13% повече калций, 25% повече витамин В 6, 47% повече витамин А, и 134% повече калий и 3 пъти повече ниацин и 4 пъти повече от минерала мед. Освен това в козето мляко се съдържа 3 пъти повече от антиоксиданта селен в сравнение с кравето.

Витамини – кравето мляко съдържа 5 пъти повече В 12 от козето мляко и 10 пъти повече фолиева киселина – 12 мкг. в сравнение с 1 мкг в козето. А дневно необходимата доза фолиева киселина за деца е 75-100 мкг.