Мляко и млечните са съществен елемент от всеки здравословен хранителен режим. Въпреки това, ако млякото се пие сурово, без да е преминало през термична обработка, то може да се превърне в сериозна опасност за човешкото здраве, поради възможното заразяване с болестотворни бактерии.

В научен обзор, публикуван още на 01 януари 2009 г. група учени от Колежа по ветеринарна медицина в град Колумбус, САЩ, щата Охайо, били включени и данните от изследване, от които се установява какви опасности създава суровото мляко за здравето.

Авторите отбелязват, че в САЩ в периода между 1993 и 2006 година се наблюдавало двукратно увеличаване на огнищата на заболявания /средно 5.2 инфекциозни огнища годишно/, дължащо се главно на директната употреба на сурово мляко, в сравнение с предходните 19 години.

В България скоро не са регистрирани случаи на отравяния със сурово мляко, но все пак трябва да сме внимателни и да избягваме пиенето на мляко, преди да сме го подложили на термична обработка.

Замърсяването на млякото може да се осъществи навсякъде по веригата от издояването на кравата, през преработката в мандрата, дистрибуцията и при съхраняването му, посочват авторите на научния обзор.

В животновъдните млечни ферми били открити много патогени, които могат да замърсят кожата на зърната на млекодайните крави и по този начин млякото по време на доенето.

Например, в суровото мляко били открити бактериите салмонела и ешерихия коли. Огнища на салмонелоза, на кампилобактериоза и инфекции с ешерихия коли били регистрирани в САЩ през 2005 г.

Въпреки че продажбата на сурово мляко в 26 щати била незаконна по данни от 2006 г., авторите отбелязват, че противниците на пастьоризацията намирали начини да заобикалят законите и да си набавят сурово мляко.

Привържениците на директното пиене на суровото мляко твърдят, че непастьоризираното мляко лекува и предотвратява заболявания, въпреки че към настоящия момент няма научни доказателства, които да потвърдят тази теория.

Строгите методи за изследване на суровото мляко, които били предложени като алтернатива на пастьоризацията не могат да обезпечат 100% безопасност и липса на микроорганизми. Според авторите, този вид термична обработка на млякото ще остане по-добрият начин, за да се избегне рискът за здравето.

В България също е доста често разпространена практика особено извън столицата да се предлага прясно мляко от улични търговци, които прави гореописаните рискове за здравето особено актуални и към настоящия момент.