Диабетът тип 1 се характеризира със загубата на произвеждащите инсулин бета-клетки в лангерхансовите острови на панкреаса, което води до намаляване на отделяното количество инсулин.

Той се разделя на два вида- имунно медииран и идиопатичен.

Повечето случаи на диабет тип 1 са с имунно медииран характер, като загубата на бета-клетките се дължи на автоимунна атака от Т-лимфоцити.

Макар че има данни за известна генетична предразположеност, развитието на болестта се предизвиква от външни фактори.

Голям брой от децата с диабет тип 1 показват признаци на дългосрочни здравословни усложнения, включително слепота, показва докладът.

Благотворителни организации казват, че трябва да се обърне внимание на бъдещото здраве на пациентите, защото някои от тях показват в ранен период маркери на очите, сърцето и бъбреците.

Данните от Англия и Уелс показват, че 1000 нови случаи на диабет тип 1 са регистрирани при хора под 25-годишна възраст за изминалата година. Но като цяло контролът на кръвната захар при тази група се е подобрил, сочи проучването.

Диабет тип 1 често се появява в детството и се различава от диабет тип 2 , който в голяма степен се дължи на нездравословен начин на живот. Диабетът тип 2 се характеризира с инсулинова резистентност, понякога съчетана с понижено отделяне на инсулин от панкреаса.

Предполага се, че неправилното реагиране на тъканите на инсулина е свързано с функционирането на инсулиновите рецептори, но конкретната причина за него е неизвестна.

Кралският колеж по педиатрия и здраве на децата е проучил резултатите от медицинските изследвания при млади хора и деца с диабет в Англия и Уелс през 2013-2014 година.

Анализът показва, че 26 867 деца и млади хора с диабет са били регистрирани през миналата година, в сравнение с 25 221 през 2012/2013.

Но само 16% са били подложени на всичките седем здравни теста, които са силно препоръчителни при контрола на кръвната захар и евентуалното възникване на усложнения.

Постоянно високите нива на кръвната захар могат да доведат до сериозни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания и заболявания на бъбреците.

Цифрите показват, че над 27% от младото население, което има високо кръвно налягане , е изложено на риск от сърдечно-съдови заболявания.

А 7% показват признаци за бъдещо заболяване на бъбреците. Над 14% са имали ранни признаци на заболяване на очите, което ги излага на риск от ослепяване в по-късни години. Повече от 25% боледуват от затлъстяване.

„Има доказателства, че децата с диабет изпитват проблеми със зрението или бъбреците, преди те да достигнат 18-годишна възраст”, каза Барбара Йонг, главен изпълнителен директор на организация за справяне с диабета.

„Това е трагично и имаме големи притеснения за бъдещото здраве на нашите деца, защото те показват признаци на усложнения дори на такава ранна възраст”, добави тя.

"Но все пак има и някои добри новини  – проучването показва, че контролът на кръвната захар в Англия и Уелс е достатъчно добър. Ние се надяваме, че при това положение сериозността на усложненията може да бъде ограничена”, каза д-р Джъстин Варнер.

Диабетът тип 2 представлява 5% от всички случаи на диабет при децата, но се наблюдава зависимост, че много от младите хора с тази форма на заболяването живеят в бедни райони на Англия и Уелс.