Съществуват големи различия в мненията за цезаровото сечение в цяла Европа, което показва липсата на консенсус относно най-добрия начин за раждане на бебета, показват резултатите от изследване.

Около едно на всеки четири раждания във Великобритания е с цезарово сечение, докато в Кипър цифрата е 52%, а във Швеция е 17%.

Проучване, проведено в 26 европейски страни и публикувано в списание BJOG, показва, че са необходими още изследвания, за да се разбере защо съществуват толкова противоположни мнения.

Според становище на Кралския колеж на акушерките, различията се дължат на спецификите в здравните системи в тези страни.

„Имаме нужда от сравнителен анализ на националните политики и по-нататъшни изследвания, за да се гарантира, че клиничната практика се основава на доказателства”, казва професор Алисън Макфарлейн.

Изследването, ръководено от учени в Лондоския университет, показва, че предпочитането на цезарово сечение в страните от ЕС, вместо естествено раждане, е в „непрекъснат възход”, въпреки че в някои от тях този вид оперативно раждане не се практикува масово.

„Има няколко възможни обяснения за това – включително страх от съдебни спорове и финансови стимули. Но много жени искат цезарово сечение при раждане, защото мислят, че то е безопасна процедура”, заяви Макфарлейн.

Проучването също така показва, че има последствия от възхода, като по-високи рискове за майки и бебета. Ярък пример за това е мъртвото раждане. Цезаровото сечение обикновено се използва, когато майките раждат за първи път или имат повече от едно дете, но вече са били подложени на цезарово сечение.

Въпреки това, съществуват продължителни дебати относно използването на ЦС при бебета, които излизат с краката напред и при жени, използвали вече този вид раждане. Проучването показа, че най-висок процент планирани цезарови сечения се наблюдава в Кипър 38,8% и в Италия 25%.

Най ниските стойности са отчетени във Финландия (6,6%), Холандия (7,7%) и Норвегия (6,6%). Във Великобритания, процентите на планираните цезарови сечения са: 9% в Англия, 11% в Уелс и Шотландия и 14,6% в Северна Ирландия.

Процентът на операциите секцио, наложени от спешни случаи, е най-висок в Румъния (33%), а най-нисък в Швеция (8,6%). Във Великобритания, спешните случаи са около 15% при всички видове раждания.

„Като се има предвид, че хората би трябвало да практикуват този вид раждане при определени наложителни обстоятелства, е изненадващо, че има такива големи разлики между отделните страни”, казва Алисън Макфарлейн, професор по перинатално здраве в Лондонския университет.

„Имаме нужда от анализ на политиките на тези страни, за да определим причината за големите различия”, заяви Макфърлейн. "Но на първо място винаги трябва да се поставя здравето на майките и на техните деца”, добави тя.

„Различията може да се дължат на моделите в здравните услуги и цялостното здраве на различните групи от населението”, каза Гейл Джонсън, професионален съветник за научните изследвания в Кралския колеж на акушерките.

Тя каза, че процентът на жените, които раждат с цезарово сечение във Великобритания все още е прекалено висок. Цезаровото сечение е спешна процедура, която не се налага при здрава майка и липса на патология при разположението и състоянието на плода.

Всяка жена има право на избор, но въпреки това цезаровото сечение води до повече рискове, отколкото естественото раждане. Поради този факт е препоръчително да се консултирате със специалист преди да вземете това важно решение.