Един от най-големите проблеми на нашия век е масовото обездвижване на населението, което води до появата и развитието на много заболявания.

По важност този проблем се нарежда до борбата с рака и СПИН, депресията и други тежки състояния.

Заради масовото обездвижване на населението днес всеки 3-ти страда от затлъстяване, остеопороза или депресия.

В самото начало на нашата човешка цивилизация, на първите хора им се е налагало да вървят по 40 километра на ден през пресечена местност, да се борят със саблезъби тигри и да се адаптират към неблагоприятните условия, в  които природата ги е поставила, само и само, за да си намерят храна и място за препитание.

А днес, в непосилни мъки, въздишаме и пуфтим, че дистанционното е толкова далече от масата или че ни се налага да отидем до другия край на стаята, за да си извадим нещо от хладилника.

Но нашата природата е така създадена, че за всеки проблем си има решение и винаги е по-добре да се започне късно, отколкото никога.

Ще ви представим няколко полезни ефекта от ходенето и изобщо от движението.

Както вече споменахме, затлъстяването е един от най-неприятните ефекти на обездвижването и е добре да се предприеме нещо, за да изхабим излишните калории.

Защо вместо да хващате автобуса за работа и после обратно към вкъщи, не отидете пеша?

Един много добър начин, за да започнете деня си с тонус, енергизирани и готови за работа.

Също и добър начин да изгорите малко калории преди обилната вечеря, която ви очаква вкъщи.

Освен това, ходейки всеки ден, вие ще изградите много по-добро здраве и ще предпазите сърцето си от цял куп болести, които само дебнат то да отслабне и да го нападнат.

Ходенето, освен това, повишава костната плътност или с други думи казано – заздравява костите.

С по-здрави кости вие ще сте много по-добре подготвени физически, ще можете да работите по-дълго време, да тренирате по-качествено и да не се оплаквате през 2 дена, че като сте се събудили сутринта сте се сецнали.

Още един плюс от движението е, че след като костите ви станат по-големи и силни, вие ще бъдете много по-предпазени от остеопороза и всякакви други болести, обхващащи опорно-двигателната система.

Движението ни прави по-дълголетни и драстично увеличава качеството на нашия живот, точно заради това, че ни предпазва от толкова много болести.

Вземете баба си и дядо си за пример. Живели в изключителни мъки, налагало им се е да поставят тялото си на натоварване, близко до крайния предел и то не за ден-два, а за цял живот.

Спомнихте ли си вече техните истории как са работили на полето по 14 часа? И какво? Вижте ги сега, все още са с всичкия си, все още се движат и все още не се оставят да бъдат съжалявани.

Какъв е изводът? Че не сме създадени, за да лежим и да оставяме тялото си да тлъстее.

Повечето хора се орпавдават с това, че нямат време, но истината е, че ако имате време за телевизия, имате време и за тренировка.

В крайна сметка предпазвате себе си и го правите за собственото си здраве, а не за съседа, така че си помислете дали въобще си заслужава да се оправдавате.