През зимата голяма част от времето си ние прекарваме в затворени помещения. А това не се отразява никак добре на здравето – според различни оценки въздухът в средностатистическото жилище в града е от 2 до 4 пъти по-мръсен, отколкото на улицата. Какъв е произходът на основните замърсители?

Прозорците

Чрез тях в жилищните помещения прониква всичко онова, което е и във въздуха на улицата. Основният рисков фактор са аерозолните частици – микроскопична суспензия от сажди от компонентите на асфалта, от автомобилните гуми, прах, полени – те се появяват в началото на пролетта.

Най-опасни са тези частици с размер по-малък от 2.5 микрона или по-малко. Те лесно преодоляват естествените „филтри“ на организма в носоглътката и бронхите, проникват в белите дробове, абсорбират се от кръвта, увреждайки сърдечно-съдовата система.

От улицата в жилищните помещения проникват и вредни газове – формалдехид, сероводород, азотен оксид, сяра, живачни пари, въглероден диоксид. Този газов „коктейл“ понижава имунитета и притежава канцерогенни свойства.

Килими, възглавници, текстил

Прах, кожни частици, сажди – всичко това се натрупва и в случай, че не перете редовно килимите и меката мебел попада във въздуха. Това увеличава натоварването върху дихателните пътища, повишава се рискът от развитие на астма.

Освен това текстилните изделия са идеална среда за акарите. Самите те не се опасни за човека, но техните екскременти съдържат алергени и те попадайки във въздуха могат да предизвикат алергични реакции.

Стените

Там често през зимните месеци поради високата влажност на въздуха в помещенията се появява плесен, спорите на която се разпространяват във въздуха. Те могат да предизвикат алергични реакции и да отключат астма.

Плесените преимуществено се появяват в баните и кухните, за тяхното размножаване способстват и малките пукнатини в стените и неработещи аспиратори.

Нефункциониращ отдушник

У нас повечето жилища са снабдени с естествени отдушници. Ако у вас всички врати и прозорци, няма достатъчно свеж въздух за нормално дишане. Освен това отдушникът може да се „преобърне“ и всички кухненски миризми, мръсотия, тютюнев дим и парите от готвенето от съседите ще идват във вашия апартамент.

Довършителни материали, мебели

Ако производителят е използвал токсични материали, те могат да отделят токсични газове. Най-често формалдехид. Особено опасни са тези мебели, произведени с пресовани дървесни частици. Формалдехидът няма цвят и миризма, но е токсичен и притежава канцерогенни свойства. Основният симптом на отравяне е главоболието.

Мръсни обувки

Разхождайки се по улицата, ние донасяме вкъщи мръсотията от там. Тя изсъхва, става на прах, който се издига във въздуха и попада в белите дробове, а с това – микроби, алергени, частици от изпражненията на уличните кучета и котки.

Между другото, същото се случва и когато се разхожда кучето навън, но не му бъдат измити лапите при връщане в жилищното помещение.

Още през 80-те години на миналия век в САЩ бил въведен терминът „синдром на болните сгради“.

Тази диагноза на хора, чийто здраве се влошава, поради това, че те прекарват прекалено много време в затворени помещение, вдишвайки всички тези замърсители, за които беше казано по-горе. В България няма такова явление има.

Проблемът може да се разреши по няколко начина – оборудването със система за вентилация. За това се използват специални устройства, които „вземат“ въздуха отвън, като го пречистват и го нагнетяват в жилищното помещение. Свежият въздух ще направи ненужни отдушниците, както и необходимостта от периодично отваряне на врати и прозорци.