Често чуваме за негативното влияние, което оказва ходенето на високи токчета върху женското здравословно състояние.

Всеки знае за неблагоприятния му ефект върху стъпалата, натрупалата се умора в краката, мускулната треска, която възниква впоследствие при по-големи разстояния, онази неприятна болка в областта под пръстите след двучасовия престой на опашката в някоя агенция.

Широко разпространено следствие е и появата на разширени вени, които не само не са приятна гледка за окото, но и са източник на огромна болка и трябва да се третират много внимателно и с грижа.

Също така ходенето на високи токчета често представлява трудност за много представителки на нежната половинка на населението – да запазиш баланс между паветата в някоя от порутените улички в квартала изисква истинско умение и безспорно натрупан опит.

А такъв опит се добива чрез практика – и много смешни залитания, а понякога и падания. Но е закон за всяка уважаваща себе си жена да може да ходи на високи токчета, независимо дали й харесва или дали ще го прави. Дори те да не са част от ежедневието й, тя трябва да знае как.

В края на краищата се оказва, че жените не можем да избегнем болезнените обувки, дори и рядко, затова нека разгледаме какви ползи всъщност можем да извлечем от тези определени ситуации и да се съсредоточим над тях.

На първо място – повишава височината. Повечето жени, които са загрижени за теглото си биха оценили този факт. Високите токчета ни правят с няколко сантиметра по-високи от нормалното.

Така правят краката ни да изглеждат по-дълги и елегантни, а следователно и по-слаби. Тези неща придават усещане у жената за атрактивност и привлекателност, на което тя се наслаждава изключително много. Освен това правилните високи токчета могат да придадат изтънчен и изискан вид и на най-обикновеното облекло.

Високите токчета привличат вниманието. Те не остават незабелязани нито от силния, нито от по-нежния пол и предизвикват всякакви емоции у тях – от завист до чисто физическо привличане.

А да си признаем – жените обичаме да привличаме всякакво внимание върху нас, дори и по по-екстравагантни понякога начини. Научно доказано е, че носенето на този вид обувки повишава самочувствието и самоувереността – качества, които всеки трябва да има и развива.

Акцентирането върху долната част на тялото – и по-специфично краката – една от най-женствените области в човешкото тяло може да бъде изключително секси, ако е постигнато по правилния начин. Високите обувки са от голяма помощ тук.

Те са невероятен придатък към облеклото и гарантират внимание. В зависимост от вида обувка се постига различен ефект.

Видовете токчета варират доста – тънък висок ток, – най-често, носен от жени, предпочитащи да наблегнат на елегантния и по-официален вид – дебел ток, – характерен за по-екстравагантните от нас, често добре съчетан с по-разчупена къса пола – платформа, - подходяща за по-дълги разстояния и по-чувствителни крака, използвана в ежедневието, за едновременно по-спортен, но и по-елегантен вид и т.н.

Нови видове се измислят и правят непрекъснато и всяка година биваме изненадани със съвсем неочаквана нова модна тенденция. Всеки вид високи обувки си има своите предимства и недостатъци, но докато наблягаме на недостатъците, не винаги успяваме да видим предимствата.

А добрият външен вид е голямо и ценено предимство. Както и уменията да не се нараним, в случай на падане, ако ни се наложи да бързаме за някаква среща например.