Хромотерапията е изключително стара практика, възникнала още в Древен Египет и практикувана от индусите.

Цветовете носят много силна енергия в себе си и е научно доказано, че оказват огромно влияние върху начина, по който се чувстваме и начина, по който се държим. Интересното е, че върху всеки от нас даден цвят може да носи различен ефект, в зависимост от вече изградения ни характер, организма ни и светоусещането ни.

Всеки от цветовете се свързва с определени органи и процеси, протичащи в системата ни и отговарят за много от реакциите на организма.

Тези, които избираме да носим, храните, чийто цвят предпочитаме, тези които ни заобикалят – това са цветовете, които оказват влияние върху начина ни на живот, независимо дали го осъзнаваме или не.

Настроението ни може моментално да се промени, когато обстановката около нас се промени. Влиянието „цветове-емоции“ обаче е взаимно. Вече създаденото ни настроение често може да ни накара да сменим средата си.

Хромотерапията е изкуство, което изучава точно това – как точно цветовете могат да окажат влияние върху нас, така че да ни помогнат да се справим със здравословните си и емоционални проблеми.

Лечебната практика не е особено известна на повечето хора, но всъщност изключително интересна и ефективна. В последните години, тя успява да привлече все повече и повече последователи. Доказано е, че съчетана с различни СПА процедури, тя носи доста по-голям ефект от очакваното.

Същността на хромотерапията не се изразява само във взиране в различни цветове. Съществува и кожна цветостимулация. Всеки клиент реагира различно на тези две вариации и е абсюлотно индивидуално коя би имала по-голям ефект върху него.

Хромотерапията най-често се практикува като цветен душ. Към тялото на пациента се насочват различни цветове и разнообразие от нюанси, в зависимост от здравословния му проблем.

Електромагнитното излъчване, което идва от тази практика има най-голямо въздействие, що се отнася до оздравителния ефект.

Хората посещават необикновеното лечение поради различни поводи – някои искат да подобрят метаболизма си, други заради болки или наранявания в някоя зона, трети според проблемна област и т.н. Често търсен е и психологически ефект – успокоение, медитация, повишаване на концентрацията, фокуса, бързите реакции и т.н.

Цветовете се разделят на топли и студени. Така наречените топли включват нюансите на червеното, както и жълтото, оранжевото и т.н.

Те предизвикват по-добро настроение, засилват обмяната на веществата в организма, действат стимулиращо и тонизиращо, засилват кръвообращението и привличат вниманието, създавайки усещане за уютност и топлина.

Студените, от сорта на синьото, лилавото и т.н. спомагат за придобиването на чувство за спокойствие, уравновесеност, баланс. Хладнината, която сякаш се излъчва от тях, действа като обезболяващо на зоните, към които е насочена. Те са от изключителна помощ при безсъние или нервност.

Зеленото е цвета, на който се набляга невероятно много при хромотерапията. Много от хората са стресирани от ежедневието и търсят именно ефекта, който той успява да предостави – отпускане. Също така повишава концентрацията, засилва мозъчната и сърдечната дейност и успокоява напрегнатите очи.

Изборът на цветовете, които присъстват в „цветния ни душ“ зависи от ефекта, който търсим да постигнем чрез хромотерапията. Всичко опира до индивидуалността на човека и начина, по който определен цвят го кара да се чувства.

Важното е, че древната практика, сякаш изчезнала през годините, бавно се завръща и  вече се въвежда във все повече и повече в СПА центровете по света. Развиваща се непрекъснато, скоро тя би имала особено значение за цялото човечество и нищо чудно да стане изключително търсена между нас .