Едно от най-страшните преживявания в живота на всеки човек е да му поставят диагноза рак.

Имате чувството, че светът свършва, че сте обречени, започвате да се питате: "Защо точно на мен се случва?".

С течение на времето започвате да се примирявате със страшната диагноза и да се опитвате да поддържате висок дух, за да надвиете болестта. Доколкото това е възможно.

Според проучване на изданието “British Journal”, всеки един от двама възрастни жители на Великобритания, родени през 1960 г., са изложени на риск от развитие на опасната болест.

Според статистиката, мъжете, страдащи от тази болест, са повече от жените. Предполага се, че причината за по-големия риск и предразположеност е тютюнопушенето. Мъжете, родени през 1960 г., са изложени на риск от 53.3 на сто от развитието на злокачествени образувания.

При жените опасността от появата на болестта е 47.5 на сто. В сравнение с родените през 1930 г., когато един от всеки трима граждани на Великобритания е бил диагностициран с някакъв вид злокачествен тумор, при родените през 1960 г.,  броят на страдащите от болестта се е увеличил.

Резултатите от проучванията, проведени в Съединените американски щати, са сходни. Според Лен Личтенфелд, заместник-главен медицински директор на American Cancer Society, застрашени от болестта рак са всеки един от двама мъже и една от всеки три жени.

Според  Личтенфелд, продължителността на човешкия живот е нараснала, а с напредване на възрастта се увеличава рисковият фактор от поява на злокачествени тумори.

Според него, шансът да се открие и диагностицира навреме болестта е по-голям, благодарение на технологичния напредък в медицината и изследвания като скринингов тест, мамография за рак на гърдата и PSA тестове при рак на простатата.

Добрата новина е, че след появата на тези съвременни медицински изследвания, смъртните случаи, в следствие на болестта, постоянно са намалели.

Според анализираните статистически резултати, събирани от началото на 1990 г., смъртните случаи от злокачествени тумори са намалели с около 20 на сто. Трябва да се вземе под внимание начинът на живот на всеки от нас.

Специалистите съветват: не пушете, бъдете активни, поддържайте теглото си здравословно, консумирайте повече плодове и зеленчуци. По този начин ще намалите значително опасността от поява на рак.

Има още два момента, които трябва да се взимат предвид, когато става дума за рака. Единият от тях е наследствената обремененост. Смята се, че ако някой от най-близките ви кръвни роднини - майка и баща, е бил носител на болестта, има известна вероятност да бъдете по-предразположени към някакъв вид тумор. 

Затова е добре да си правите профилактични изследвания и скринингови тестове, тъй като при някои видове карциноми като рак на простатата, рак на матката, рак на гърдата или на дебелото черво, от първостепенна важност е проблемът да бъде открит навреме.

В колкото по-ранен стадий е заболяването, толкова по-голям е шансът да се излекувате напълно от него.

Друг важен момент при болестта рак е начинът, по който тя се отключва. Засега учените нямат единно становище какви са причините за заболяванията от рак, но се смята, че всеки от нас е малко или много предразположен. Тогава защо едни заболяват от злокачествени образувания, а други не?

Според най-новите изследвания на лекарите, стресът е този, който отключва рака. Затова се старайте да се поддържате в кондиция и добър душевен баланс. Спортувайте, релаксирайте, забавлявайте се и не забравяйте, че животът е само един. Просто го живейте.