Ако през нощта се събуждате от глад, който въпреки здравия разум и съблюдаването на хранителния ви режим ви „тегли“ към хладилника, не следва да се отказвате от хранене, макар е по никое време.

Достатъчно е просто да замените пържолата с пържените картофи с нещо друго, което диетолозите са определили като подходящо за консумация преди сън.

Вероятно на повечето от нас ни е позната следната картинка – работният ви ден е започнал рано, не сте разполагали с достатъчно време, за да закусите добре.

По време на обедната почивка също не сте успели да се нахраните, както трябва и след толкова ангажименти сте се върнали у дома много гладни едва към 10 часа вечерта.

Това усещане, както и угризението на съвестта след големите количества храна изядени в 11 и половина през нощта е познато на много от нас.

В случай че без късно хранене организмът ви изобщо не е привикнал, а качването на излишни килограми не влиза във вашите планове, е необходимо да знаете няколко правила, които ще ви помогнат при избора на „среднощна храни“.

Вечерни правила за прием на храна

• След 18 часа избягвайте храни, които съдържат много въглехидрати и мазнини, но не се отказвайте от ядене изобщо.

През нощта човешкото тяло също, както и през деня, разходва калории и ако не се приема храна през това време, то организмът ще започне да разходва наличните си запаси за производство на енергия, сред които е гликогена в черния дроб.

Поради това, ако преди сън консумирате въглехидратна храна, то запасите на организма няма да бъдат използвани, тъй като сте приели нов източник на енергия.

• Важното е да знаете, че след хранене в такъв късен час е добре да пообикаляте малко из жилището, а не да бързате да лягате в леглото, за да продължите съня си.

• Вечерята е необходимо да бъде 3-4 часа преди сън. Час преди това можете да утолите глади с нещо близко по калоричност до 1 чаша немазен кефир или мляко.

• Избирайки каква храна да консумирате през нощта, имайте предвид, че някои хранителни продукти като например червеното месо /свинското/ могат да се усвояват за минимум 4-6 часа.

Тоест ако не успеете да устоите на това месо във времевия промеждутък преди съня, в скоро време можете да очаквате нарушаване на храносмилането и нови сантиметри по ханша и талията.

Храни, които могат да се консумират преди лягане

1. Кефир, нискомаслена или обезмаслена извара;

2. Овесена каша – подходяща е не само за закуска, но и за вечеря. Разбира се не е желателно да се вари в мазно мляко и с добавяне на големи количества захар, но и добавянето на вода също не е задължително. Препоръчително е използването на обезмаслено мляко, а захарта е най-добре да се замени със сушени плодове.

3. Пилешки или пуешки гърди – гърдите са чист белтък с минимално количество мазнини. Изпечете пилешкото или пуешкото на фурната или на грил без да добавяте олио и се наслаждавайте на вкусна и лесно усвояема вечеря. Такава храна се абсорбира от тялото за не повече от 1,5 часа.

4. Ядки – можете да утолите глада си със сладки бадеми, лешници или орехи. Все пак имайте предвид, че всички тези храни са доста калорични и се ограничете до консумация на не повече от 40-50 грама.