От резултатите от социологическото проучване сред американци, които нямали стабилни доходи, представено от изследователския център „Галъп“ се установяват интересни факти.

Експертите открили, че безработицата се отразява неблагоприятно не само на финансовото положение на човека, но и на неговото здравословно състояние.

Въз основа на получените от тях данни, констатирали, че едно от последствията от оставането без постоянни доходи, е развитието на затлъстяване.

И колкото по-дълго анкетираните били без работа, толкова повече ситуацията се отразявала на тяхното тегло и на здравословното им състояние.

Изследователите отбелязват, че работодателите не приемат на работа хора с наднормено тегло, за да не се натоварват с допълнителни разходи за заплащане на здравни застраховки.

В България телесната маса на човека по никакъв начин не е свързана с заплащането от него и работодателя му здравна осигуровка, затова получените данни в рамките на социологическото проучване, в известна степен не са относими към състоянието на пазара на труда в България.

Наднорменото тегло често е показател за здравословни проблеми, а това се отразява и на качеството на изпълнение на служебните задължения:

„Опасявайки се от увеличаване на разходите за застраховане за трудови злополуки, кандидатите с наднормено тегло, на практика биват отхвърляни още преди провеждането на интервюто с работодателя. И така се получава един порочен кръг, излизането от който е почти невъзможно. “ - посочват авторите.

Анализът на данните показал, че 22.8% хората, които са загубили работата си съвсем наскоро били натрупали излишни килограми.
Но само няколко месеца след това броят на безработните хора със затлъстяване се увеличил с 1.5 пъти.

Още едно заболяване, свързано с оставането без работа е хипертонията. Хората, които били загубили източникът си на постоянни доходи, започнали да се оплакват от проблеми с кръвното налягане.

Експертите, провели социологическото проучване повишено артериално налягане възниквало при хората, които оставали без препитание повече от 12 месеца. Освен това безработните много по-често страдали от повишен холестерол.

Високите нива на холестерола при хората останали без работа често ставали причина за развитие на сърдечно-съдови заболявания. На всички участниците в изследването били взети кръвни проби за анализ.

Оказало се, че кръвните нива на това вещество при безработните били почти 2 пъти по-високи, отколкото при заетите хора на същата възраст.

В рамките на социологическото проучване също били отчетени начинът на живот и характерните особености на организма на всеки от участниците.
Но експертите отбелязват, че проблемите с телесното тегло са една от основните причини за отказ от приемане на работа в Съединените щати.

И затова всъщност тези хора се оказват заложници на ситуацията. Те натрупват излишни килограми, когато загубят работата си. Но именно това наднормено тегло става причина за невъзможността те отново да си намерят източник на постоянни доходи.

Също така следва да се има предвид, че при хората след 40-годишна възраст се повишава риска от преяждане, тъй като много късно те изпитват чувство за засищане. И поради това при тях телесното тегло се увеличава средно със скорост от 500 грама на година.

Възрастовият фактор също трябва да има предвид при отчитането на данните за заболяванията, свързани с краткотрайното и продължително оставане без работа.

Тъй като съществуват солидни научни доказателства, че обмяната на веществата при младите хора е доста по-бърза в сравнение с тези над 40-годишна възраст.