Замърсяването на въздуха, мухълът и влагата са все неща, които не искате в дома си - особено в банята си.

Качеството на въздуха в жилището е често по-лошо, отколкото на този отвън, и голяма част от това се дължи на лошата вентилация на дома.

Ако страдате от червени, сърбящи очи, когато сте у дома, може да имате лоша вентилация. Ако вашият прозорец в банята е винаги с капчици от конденз, вероятно помещението не се проветрява добре.

Други признаци за това са мухълът и плесента по таваните и стените на банята, както и миризмата на мухъл от душа.

Опитайте тези професионални съвети, за да помогнете за подобряване на качеството на въздуха в банята.

1. Вземете си качествен вентилатор

Добрият вентилатор е от основно значение, когато държите на по-доброто качество на въздуха в помещенията. Ако вентилаторът е шумен, никой няма да иска да го включва.

Обърнете внимание и на това дали е достатъчно мощен, за да вентилира правилно въздуха.

Съвет: Преди да се обадите на майстор и да се оплачете от повреден вентилатор, опитайте да държите лист тоалетна хартия близо до решетката на вентилатора. Ако вентилаторът не я засмуче, значи наистина е за смяна.

2. Подсушавайте банята след взимане на душ

Има много начини да подсушите своята баня. Най-лесно е да правите това с моп веднага, щом се изкъпете.

Задължително е да имате малък прозорец за чист въздух и вентилатор. Можете също така да взимате по-кратки душове, за да помогнете за намаляване на мухъла и плесените, тъй като в банята ще остава по-малко влага след това.

Съвет: Ако имате ниски тавани, избягвайте поставянето на вентилатор вътре в банята. Такащ е избегнете задържането на парата.

3. Инсталирайте вентилатор с таймер

Намерете си вентилатор с таймер и го настройте да работи през един час, или пък съобразено с навиците на взимане на душ на членовете на семейството си.

Съвет: Ако сте в сграда ново строителство, помислете за добавяне на отдалечен таймер, така че да можете да включите вентилатора по средата на деня и вечерта.

Другата възможност е вентилаторът да е със сензор, така че да работи, когато е необходимо.

Ако имате малки деца или мислите, че ще забравите да включите таймера, вземете си вентилатор със сензор за движение.

4. Помислете за подово отопление

Подовото отопление, подобно на вентилатора с таймер, е чудесно решение за суха баня. Нищо не изсушава фаянса или теракота по-бързо от едно добро подово отопление.

Съвет: Уверете се, че вашата система за отопление е допустимо да работи вътре в банята.

5. Душ кабини с възможност за вентилация

Ако избирате душ кабина, уверете се, че тя е с добра вентилация. Предпочитайте модели, чиито стъклени панели не стигат чак до тавана на банята.

След ползване, не затваряйте плътно вратата, когато излизате от душ кабината, така че да се получи циркулация на въздуха.

Тези кабини също могат да бъдат оборудвани с вентилатор - той е близо до душа и не позволява на стъклените врати и стени да задържат влагата.

6. Обърнете внимание на фугите

Ако държите на качеството на въздуха в банята, обърнете специално внимание на фугите.

Колкото по-малки са те и по-малко фугираща смес е използваа за запълването им, толкова по-малка е площта, която абсорбира влагата. Това означава, че тя по-бързо ще се изпарява.

Уверете се, че наклонът на пода в банята е достатъчно добър, така че водата да се оттича бързо в канализацията.

По пода не бива да има неравности, които да задържат вода. Така ще избегнете образуването на мухъл.