Повтарящите се контакти не по-малко от 15 минути също е необходимо да се отчитат. Дали контактуващите са били с маски, няма значение за определяне на близкия контакт.

Американските центрове по контрол и профилактика на заболявания CDC промениха определението за близък контакт с човек, заразен със SARS-CoV-2. Според новите данни е необходимо да се отчитат повторните краткосрочни контакти.

Доскоро близък контакт се определяше като пребиваване на дистанция от заразения не по-малко от 6 фута или около 1,8 метра в продължение на 15 минути и по-дълго.

От 21 октомври определението звучи по друг начин. За близък контакт се смята този, който е бил на разстояние 1,8 м. от заразения сумарно 15 минути или повече в продължение на 24 часов период 2 дни преди развитието на болестта до изолацията на заразения.

За безсимптомните за близък контакт се смята този осъществен до 2 дни преди положителния тест.

Времето на контактите със заразените през деня е необходимо да се събира. Например, това могат да са 3 контакта от по 5 минути. Близостта на контакта се определя от следните параметри:

  • Разстояние – по-близо, по-висок риск;
  • Продължителност – по-дълго, рискът нараства;
  • Наличие на симптоми – в първите дни преди тяхната поява и в първите дни на болестта рискът е най-висок;
  • Други фактори на околната среда – адекватност на вентилацията, престой навън или в затворено пространство.

Носенето на маски и респиратори не влияе на вероятността от заразяване и дали контактът може да се смята за близък или не. Това се обяснява с факта, че повечето не знаят как да използват средствата за лична защита.

Защо трябва да знаем какво е това близък контакт

Човек, който е бил в близък контакт със заразен, с голяма вероятност може да се разболее от COVID-19. У нас какво е това близък контакт се променяше като определение във времето. Определението за близък контакт, което се дава от американските здравни служби, позволява приблизително да се оцени степента на опасност. В САЩ близък контакт се смята за критерий за необходимост от карантина.

Например, през месец май след заразен във фабрика, цялата беше поставена под карантина, докато сега се изолират само тези, които са контактували непосредствено с доказано заразения.

Пример, е заразеният с COVID-19 заместник министър на регионалното развитие и благоустройството, заради който се изолираха премиера и редица министри, които са били в контакт с него.

Премиерът е решил да се изолира, макар и съгласно описанието на CDC няма такава необходимост, тъй като контактът със заразения заместник министър, по думи на Борисов, от преди 5 дни, а карантина се изисква при контакт 2 дни преди установяването на положителната проба.

Защо определението за близък контакт се променя

Измененията са били внесени след разглеждането на отчета за COVID-19 заболяването на служител от поправително заведение в щата Върмонт през август.

Заболелият охранител краткосрочно е в контакт с 6 арестувани, преди да бъде установен коронавирус при него.

Служителят носи маска и защитни очила. Арестуваните носили маски по време на контакта, но те ставали в помещения, в които е забранено носенето на маски.

Заразяването в немалка степен зависи от това дали човек е възприемчив към вируса. Според едно от изследванията, което бе публикувано наскоро, не всички, които контактуват с болен се заразяват.

Предполага се, че също от значение е и кръвната група, при нулевите е по-вероятно болестта да протече по-леко, но проучванията все още са в ранен етап, затова трудно може да се определи доколко това е достоверно като факт.

С цел избягването на близки контакти Оперативният щаб на Столична голяма община взе решение да затвори нощните заведения за 2 седмици, като нареждането влиза в сила от утре, 25 октомври.

Столичният кмет се аргументира с нарастването на броя на приетите в болница само за ден с над 40 души, което наложи издаването на заповед на здравния министър за преустановяване на плановия прием в лечебните заведения.

Болниците се задължават да приемат заболели от COVID-19, ако откажат, ги грозят тежки санкции, сред които и прекратяване на договорите с НЗОК.

Тази мярка бе взета след информации, че жена е починала с COVID-19, след като 5 болници отказват да я приемат в Пловдив.