Продължава усложняването на епидемиологичната обстановка у нас, като заразените за 24 ч. достигат почти 1600, но и броят на тестовете съвсем не е малък – над 9000. Процентното съотношение на положителните все още е над 10%.

Реално заболелите с 3 пъти повече, отколкото през август

Активните случаи достигнаха незапомнени нива и са с над от 3 пъти повече, отколкото само преди 1 месец. Излекуваните съвсем не са малко, като за изминалото денонощие броят им е 235, но са много по-малко, отколкото са положителните проби или новите заразени.

Повече от 1/3 от новите случаи на заразяване са от столицата – 549, на следващо място е Пловдивско – 140. Нарастват заразените в Благоевградско, като за предходните 24 часа те са 90.

Във Варна пък са 75 заразените, в Бургас намаляват до 41. С много нови заразени на фона на броя на населението е област Търговище, където са установени 70 случая.

56 са новите случаи в област Стара Загора, 45 са в област Кърджали. Тези данни не трябва да се приемат като причина за паника, а по-скоро за спазване на повече дисциплина.

Близо 35 000 са потвърдените случаи на заразяване, като сред тях заболелите към този момент са над 16 000.

Излекуваните все още продължават да доминират над активните като общ брой, но се очаква през следващите дни и това да се промени.

60 случаи на заразени медици само за денонощие

При медицинския персонал само за денонощие нарастването на заразените е с близо 60 нови случая, като от началото на епидемията са установени почти 1800 здравни работници с коронавирус.

Най-много от новите случаи са лекари – 21, 19 са медицинските сестри, тъй като те са в пряк контакт с болните, както и 10 санитари.

Случаите на летален изход с COVID-19 у нас отдавна надхвърлиха 1000, като са съобщени 16 починали за изминалото денонощие.

Най-възрастният от починалите е на 87 г., който е страдал от диабет, рак и хронично заболяване на бъбреците. Най-младият е на 46 г., който е с анамнеза хронично бъбречно заболяване.

Повечето от случаите на летален изход за изминалото денонощие са с сърдечни заболявания. За няколко от тях няма информация да са страдали от придружаващи хронични заболявания, но в съобщението се уточнява, че може да не са въведени такива данни.

Област Ловеч с допълнителни противоепидемични мерки

Във връзка с нарастването на заразените и преминаването на праг от 120 на 100 000 души в област Ловеч след проведено заседание на Областния щаб бе взето решение за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки.

Указва се на работодатели и органи по назначаване да изпратят работници и служители на дистанционна форма на работа, когато това е възможно.

В заповедта на здравния министър също се съдържаше подобна препоръка, но в област Ловеч е с по-висока степен, отколкото на национално ниво.

За област Ловеч също се въвежда мярката в офисите, където не може да се спазва дистанция от 1,5 метра между служителите или да се осигури такава, да се носят маски, което не е известно колко е ефективно. Мярката е в сила до 8 ноември, но не е изключено или може да се каже, че има немалка вероятност, да бъде удължена до края на епидемичната обстановка – 8 ноември.

Дезинфекция следва да се извършва по не по-малко от 4 пъти дневно, а не само на обяд и вечер, както е съгласно заповедта на здравния министър.

Масовите мероприятия на открито могат да се провеждат само по изключение и след съгласуване на организацията с Областния оперативен щаб.

Не е изключено тези мерки в област Ловеч да бъдат възприети и от други области на страната, ако броят на заразените премине определен праг.

По всичко личи, че извънредната епидемична обстановка няма да приключи до края на ноември, а е много вероятно да бъде удължена до края на февруари.

Редица държави, сред които Франция и Испания, удължиха извънредното положение до средата и до края на февруари 2021 г. съответно.